28. 4. 2018.

Портал еУправа - Сербиан Линукс





                         
                                






Текст је намењен, пре свих, корисницима власничких оперативних система. Статистика каже да је код нас на рачунарима најзаступљенији оперативни систем 64-битни Windows 7. Да би тај оперативни систем био стварно оперативан на порталу еУправа, потребно је урадити одређене захвате који су сасвим сигурно компликовани за просечног корисника. За неупућене, потребно је буде инсталирана 32-битна и 64-битна Java (!) и да се за приступ порталу користи Internet Explorer. Пошто су већини корисника услуге еУправе потребне само повремено, пример који следи понудиће још једну могућу алтернативу, преко ткз. живог диска, без инсталације оперативног система.

Потребно је преузети Сербиан Линукс 2018, нарезати га на ДВД или пребацити ИСО слику на УСБ диск на други начин. Приликом покретања, одабрати опцију Пробајте без инсталације и ускоро ће бити подигнут оперативни систем. Покрените подразумевани прегледач Firefox и пријавите се на свој кориснички налог, на порталу еУправа. 









Можете урадити и пробни тест, као што се види на нашем примеру, за замену возачке дозволе. Изабрали сте одређену е-услугу и када дођете до корака за убацивање личне карте у читач картица (прва слика), уз вероватно коришћење тастера F5, потребно је да омогућите прикључак IcedTea. Код следећег корака, на другој слици, појавиће се прозор на коме треба штиклирати: Always trust content from this publisher и кликнути на Run. Притисните тастер F5, сачекајте пар тренутака и појавиће се искачући прозор са поруком: Успешно учитани подаци са личне карте. Идентификација је обављена и остатак поступка е-услуге би требало да се спроведе без компликација.
Поступак је испробан на неколико читача паметних картица које најчешће срећемо код нас, па је велика вероватноћа да ће радити и код вас, осим ако имате неки баш егзотични читач. Ако тек планирате куповину, ово је проверен и добар избор.