8. 5. 2014.

Objavljen je Tails 1.0


Svetlost dana ugledala je nova verzija ovog popularnog distroa baziranog na stabilnoj verziji Debian Wheezy. Prva publikovana verzija distroa Tails objavljena je 23. juna 2009, a pet godina kasnije pred nama je 36-o izdanje od tada. Ova verzija je došla sa veb čitačem Firefox esr 24.5, a tu su i zakrpe za Iceweasel i Tor. Aktuelno izdanje karakterišu razne ispravke i manja poboljšanja. Možete pogledati pregled svih tehničkih detalja.

Tails je živi sistem čiji je glavni cilj čuvanje privatnosti i anonimnosti. Pomaže da dok koristite internet ostanete potpuno anonimni bez obzira šta surfujete, a pritom ne ostavljajući nikakav trag. Tails je kompletan operativni sistem dizajniran da bude korišćen sa DVD i fleša, potpuno nezavistan od operativnog sistema koji je instaliran na računaru.


Tails dolazi sa nekoliko aplikacija konfigurisane kako bi očuvale vašu privatnost i anonimnost: veb čitač, čet klijent, klijent pošte, kancelarijski paket,  editor slika i zvuka, itd. Tails se oslanja na Tor anonimnu mrežu kako bi zaštitio korisnikovu privatnost dok je na mreži: kompletan softver je konfigurisan da se konektuje isljučivo preko Tora, a sve ostale konekcije su automatski blokirane.

Sledeće izdanje distribucije Tails 1.1 planirano je za deseti jun tekuće godine.

Matična strana projekta