3. 2. 2015.

Deb-multimedia skladište softvera











Deb-multimedia je jedno od značajnijih skladišta softvera na koja mogu računati Debian korisnici i svi oni koji na svom računaru imaju neki od direktnih Debian derivata. Na veb adresi se nalazi jednostavan interfejs koji će korisnicima ukazati na koji način mogu Deb-multimedia riznicu učiniti upotrebljivom. Tu se može pronaći i spisak dostupnih paketa, kao i odgovori na neka često postavljena pitanja.

Potrebno je prvo dodati odgovarajuću liniju sa riznicom među već postojeće izvore softvera. Ako na računaru imate Debian Jessie, ili neki od sličnih derivata, odgovarajući unos treba da bude:

                                 deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free

Posle toga, kada izvršite osvežavanje softvera, preko paket menadžera, potrebno je instalirati ključ za riznicu, preuzimanjem paketa deb-multimedia-keyring. Sada je riznica spremna za korišćenje i možete pregledati i instalirati dostupne softverske pakete.

Povremeno se dogodi da paket flashplugin iz zvanične Debian riznice pokazuje informaciju da je zastareo. U tom slučaju, korisnici se mogu poslužiti instalacijom odgovajućeg zamenskog paketa flashplayer-mozilla iz Deb-multimedia riznice.

Da bi instalirali odgovarajući paket, ne morate dodavati novu riznicu, već to možete uraditi instalacijom pojedinačnih paketa. Potrebno je preuzeti 32-bitni ili 64-bitni paket i izvršiti instalaciju upotrebom programa GDebi ili komandom:
dpkg -i /putanja/do/paketa.deb.