10. 2. 2015.

LiBRE! časopis o slobodnom softveru











Domaća zajednica ima šta da kaže, pokaže i napiše

Časopis „Svet kompjutera” se trudi da zadovolji potražnju za kvalitetnim informacijama iz sveta FLOSS-a (eng. Free/Libre OpenSource Software) i verovatno je jedini štampani medij u Srbiji koji ima stalnu rubriku o toj temi. Međutim, to nije dovoljno za rastuću domaću zajednicu slobodnog softvera i sve veći broj zainteresovanih korisnika. GNUzilla (urosevic.net/gnuzilla/) je bila prvi domaći elektronski časopis namenjen korisnicima otvorenih tehnologija na našem podneblju, ali se projekat nakon skoro 40 izdanja ipak ugasio (od 2005. do 2009. godine). Ono što je opstalo jeste ideja koja se posle nekoliko godina ponovo rodila u novom projektu, nastalom u okviru zajednice, za zajednicu i sve zainteresovane, a nosi naziv „LiBRE! časopis o slobodnom softveru”.

Zahuktavanje

Sve je počelo temom na lokalnom Ubuntu forumu, pre tačno tri godine pa je ovo odličan povod da vam predstavimo jedan od najuspešnijih domaćih volonterskih projekata sa tematikom FLOSS-a i pokažemo da imamo kadar sposoban da iznedri kvalitet. Vrlo brzo nakon inicijalnih dogovora i uz pomoć LUGoNS-a, jedne od najaktivnijih domaćih zajednica o kojoj smo već pisali (SK 03/2011), rodio se novi elektronski časopis koji pokriva teme u vezi sa slobodnim softverom, slobodnim hardverom, filozofijom FLOSS-a kao i aktivizmom lokalnih zajednica okupljenih oko slobodnog softvera. Ekipa iz LUGoNS-a dala je podršku i web infrastrukturu, ali treba naglasiti da je LiBRE! samostalan projekat.

Nedugo potom, u aprilu iste godine, „osvanuo” je nulti broj. Kao osnivači projekta potpisani su: glavni i odgovorni urednik Nikola Hardi, izvršni urednik Aleksandar Stanisavljević, glavni lektor Željko Šarić, glavni grafičar Dejan Maglov i autori – Stefan Nožinić, Marko Kostić, Romeo Mlinar, Gavrilo Prodanović i Mihajlo Bogdanović. Nulti broj bio je dostupan u ćiriličnom i latiničnom PDF izdanju i objavljen je (kao i svi potom) pod slobodnom licencom – Creative Commons BY-NC-SA 3.0 RS