15. 7. 2015.

Point Linux 3.0


Point Linux je još jedna od distribucija koja za svoju osnovu ima stabilni Debian Jessie i prepoznatljiva je po tome što koristi grafička okruženja Mate i Xfce. Prilikom preuzimanja, možete odabrati dve verzije: Core i Full. Prva opcija, koja je veličine 780 mb, dolazi sa osnovnim funkcijama, a druga (1140 mb) sadrži multimedijalnu podršku i znatno više aplikacija. Obe verzije su dostupne u 32-bitnoj i 64-bitnoj arhitekturi.

Point Linux u svom korišćenju se većinom oslanja na pakete iz Debianovih riznica, a samo mali deo paketa direktno dolazi iz njegovog sopstvenog skladišta. Alat koji dolazi instaliran za upravljanje paketima je dobro poznati Synaptic. U odeljku menija za internet možemo pronaći Firefox kao veb čitač i  Thunderbird kao mejl klijent, a tu su još i Pidgin kao IM klijent i Transmission, kao klijent za prenos. Za kancelarijski poslove predviđen je paket LibreOffice, za multimediju VLC plejer, a tu su i Brasero za rezanje, kao i kalkulator, tekst editor i menadžer arhiva.


Point Linux bi se mogao preporučiti svim korisnicima koji su se nerado odrekli nekada  popularnog GNOME 2 izgleda. Stabilnost softvera koji dolazi iz Debian riznica u kombinaciji sa pouzdanim Mate i Xfce okruženjima može biti dobra kombinacija za sve one koji ne jure za najnovijim kernelom ili paketom. Detalje važne za novo izdanje možete pročitati na zvaničnoj objavi za Mate i Xfce verziju. Više informacija može se potražiti na matičnoj strani, gde je i galerija sa snimcima ekrana.

http://pointlinux.org/