28. 7. 2015.

Neptune 4.4












Objavljena je nova verzija distribucije Neptune pod brojčanom oznakom 4.4. Kao što je poznato, radi se o operativnom sistemu koji je zasnovan na stabilnom Debianu, a koji koristi KDE grafičko okruženje. Kao i prethodna izdanja, i ovaj Neptune je stigao sa nešto novijim kernelom pod oznakom 3.18.16, a tu su i XServer 1.17 i Mesa 10.5.8. Takođe, i neke od aplikacija imaju novije verzije nego što bi dobili ako instalirate stabilni Debian.

Pored standardnih aplikacija, najnoviji Neptune, dolazi sa veb pregledačom Chromium, dok je za klijent elektronske pošte odabran Icedove. Za slušanje muzike predviđen je Amarok, a tu je i VLC koji se može koristiti za emitovanje raznih multimedijalnih fajlova. Za pregled i editovanje slika u upotrebi je kombinacija Gwenview i GIMP. Kao editor za zvučne fajlove moći će da posluži Ardour, dok će isti posao za video fajlove vršiti Kdenlive. Kao podrazumevani paket za rad u kancelariji, predviđen je LibreOffice.



Za detaljnije informacije o izdanju pod oznakom 4.4, može se pogledati i zvanična objava, a tu je i prateći video koji smo dobili uz novu verziju. Neptune možete preuzeti samo u 64-bitnoj arhitekturi, a veličina ISO slike je oko 1.8 BG. Ako naiđete na nekakav problem i zatreba vam pomoć, možete se obratiti na forumu.

Matična strana projekta: http://neptuneos.com/en/