18. 10. 2015.

Nemo fajl menadžer


Za razliku od programa nekih drugih kategorija, koji se samo gomilaju (na primer, audio i video plejeri), fajl menadžeri su kategorija koja ima uglavnom ustaljene stare igrače već godinama i retko kad im se priključi neko novi. Nemo je relativno mlad projekat, a za one koji nisu upoznati sa ovim menadžerom datoteka, u pitanju je program koji je započeo da se razvija nakon što je Nautilus počeo da gubi svoje funkcije, a time i sve više korisnika. S obzirom na to da je, pored GNOME okruženja, Nautilus bio i zadani fajl menadžer za Cinnamon. Tim koji razvija ovo okruženje odlučio je da uzme stvar u svoje ruke, forkuje Nautilus i nastavi u smeru za koji oni smatraju da je bolji.

S obzirom na to da Nemo dolazi kao podrazumevana aplikacija uz Cinnamon okruženje (koje je postalo vrlo popularno i nalazi se u zvaničnim repozitorijumima većine distribucija), nećete imati problema da ga instalirate. Uz njega će biti instaliran i cinnamon-desktop paket, a za one kojima se to ne sviđa i koriste Ubuntu bazirane distribucije, na webupd8.org sajtu moguće je pronaći pečovanu verziju bez ove zavisnosti.

Svako ko je koristio Nautilus pre verzije 3.6 će se osećati kao kod kuće jer su tu stare opcije i postavke. Na prvi pogled, čak se ni ne primeti neka velika estetska razlika, ali zato kada malo zagrebete po površini videćete šta je to što izdvaja Nemo od ostalih fajl menadžera. Na prvom mestu bismo izdvojili mogućnost korišćenja dodataka. Jeste da nije jedini fajl menadžer sa ovom mogućnošću, ali zato ima poseban odeljak podešavanja pod imenom Plugin manager