4. 10. 2015.

OpenVPN – rešenje za bezbednu komunikaciju

OpenVPN je Open source rešenje koje se nametnulo kao savremeni standard za bezbednu komunikaciju na globalnoj mreži. Koriste ga firme, provajderi i pojedinci za kreiranje zaštićenih enkriptovanih tunela u okviru internet mreže.
Poverenje je stekao visokim stepenom pouzdanosti i sigurnosti koje pruža, mogućnostima kastomizacije (enkripcije, algoritama, portova…), performansama, ali i zbog svoje nekomercijlane Open-source prirode (comunity verzija).
Kao sigurnosni engine u okviru OpenVPN-a, koirsti se Open SSL, besplatna Open source implementacija SSL i TLS protokola (heartbleed bug u verzijama 1.0.1. do 1.0.1.f, koji je bio veoma popularan u medijima, početkom prošle godine je patch-ovan i sve naredne verzije su beznedne).
OpenVPN pruža širok izbor snažnih algoritma za enkripciju, kao i izbor proizvoljnog mrežnog porta za kreiranje VPN konekcije, što može biti veoma praktično za maskiranje konekcije u okviru nekog od standardnih web ili mail protokola.
Autentifikacija se može izvršiti putem sertifikata (SSL/TLS mode), pametnih kartica, username/password kombinacija i pre-shared ključeva (fizički transport generisanih ključeva do klijenta).