19. 1. 2016.

GnubiffGnubiff je jedan od onih malih programčića koji svojim konzumentima omogućava da se posvete glavnim poslovima, jer će im on raditi određene zadatke u pozadini. Radi se o aplikaciji koja ima glavnu funkciju da proverava elektronsku poštu i da o tome, vizuelno i zvučno, obaveštava korisnika. Program koristi GTK biblioteke i predviđen za korišćenje uz Gnome desktop, ali ga je moguće koristiti i na drugim radnim okruženjima. Budući da kompletna grafička okruženja poseduju slične aplikacije, namena ovog programa dobija bitniju ulogu na nezahtevnim okruženjima kao što je LXDE ili menadžerima prozora, kao što su Fluxbox ili Openbox.

Da naglasimo, Gnubiff nije čitač elektronske pošte, iako ćete u iskačućem prozoru videti početak teksta, već služi samo za obaveštavanje o pristiglim porukama. Program podržava protokole pop3, imap4, apop, mh, qmail i mailfile i korisnici ne bi trebali da imaju problema prilikom osnovnog podešavanja. Prilikom prvog pokretanja, otvoriće se Postavke programa i na prvoj kartici Sandučići, potrebno je uneti podatke za elektronske pošte koje će ubuduće pratiti Gnubiff. Na istoj kartici može se podesiti broj prikupljenih poruka i zvučni signal koji će se koristiti kada pristigne nova pošta.

Kartica Aplet donosi podešavanja geometrije u pikselima, određujući mesto gde će se pojaviti ikona na korisničkom desktopu. Pored toga, mogu se odabrati i prilagođene sličice koje će se menjati na ekranu, zavisno od toga da li je sanduče prazno ili je stigla nova elektronska poruka. Naredna kartica služi za podešavanje iskačućeg prozora koji se pojavljuje uz dolazak nove pošte. Kao najvažnije, tu je moguće podesiti trajanje prozora u sekundama, kao i njegov geometrijski položaj na korisničkom ekranu. Za korisnike sa većim iskustvom, program omogućava detaljna podešavanja, preko kartice Napredno.

Program se u radu pokazao kao pouzdan, a testiranja su izvedena sa najpoznatijim servisima elektronske pošte kao što su: gmail, yahoo i yandex. Što se estetskog dela tiče, to će zavisiti od okruženja koje se koristi, pa izgled i providnost neće svuda biti istovetni. Ako koristite Gnome okruženje, program ćete jednostavno dodati na panel, preko standardne procedure. Za slučaj da je na vašem desktopu Fluxbox ili Openbox, i ne želite da vam se program pokreće sa otvorenim prozorom za podešavanja, morate startnu komandu podesiti na: gnubiff -n. Isto tako, možete izvršiti usmerenje programa u sistemsku kasetu, komandom: gnubiff --systemtray. Ako vam se dopalo ovo što ste pročitali, ova korisna aplikacija dostupna je za preuzimanje u zvaničnim riznicama svih poznatijih distribucija.

Matična strana projekta: http://gnubiff.sourceforge.net/