27. 3. 2016.

Curlew 0.2.2


Autor je objavio novu verziju programa sa brojčanom oznakom 0.2.2 na kojoj se odmah mogu uočiti izmene i redizajn grafičkog sučelja. Curlew je stvoren sa glavnom namenom da bude konverter multimedijalnih fajlova na GNU/Linux operativnom sistemu. Odlikuje ga jednostavnost upotrebe kroz interfejs koji bi trebao da bude lak za korišćenje za sve nivoe korisnika. Postoje i napredne funkcije koje su podrazumevano sakrivene. Korišćenjem ovog programa, možete izvršiti konverziju u više od stotinu različitih formata.

U toku procesa konverzije, mogu se videti vrednosti u toku: trajanje, preostalo vreme, procenjena veličina i nivo napredovanja. Takođe, tokom procesa je moguće preskočiti ili ukloniti određeni fajl. Omogućeno je kombinovanje prevoda sa video fajlovima, a ako se dogodi greška u procesu, biće pokazan izveštaj o tome.


                                           


Da bi program mogao da se instalira, potrebno je proveriti da li su obezbeđene sve neophodne zavisnosti:
- libav-tools ili ffmpeg
- python 3, python3-gi  3.12, python3-dbus
- gir1.2-gtk-3.0   3.12
- libavcodec-extra
- xdg-utils
- mediainfo
- gnome-icon-theme-symbolic
Posle toga, može se preuzeti odgovarajući .deb paket sa matične strane projekta i izvršiti instalacija. Nova verzija programa uspešno je instalirana na Debian testing. Ovde se može pročitati još par korisnih stvari, a mogu se pronaći paketi za distribucije Arch. Fedora i Gento.