25. 6. 2016.

Jandeks disk na Linuksu

Jandeks disk je servis koji vam omogućava otpremanje i čuvanje vaših fajlova na Jandeks serverima. Korisnici koji se tek registruju dobijaju 10 GB besplatnog prostora, a omogućeno je dokupljivanje istog, kao i proširenje postojećih kapaciteta, ako se dovedu novi korisnici. Povremeno se događaju i akcije, preko kojih postojeći korisnici mogu obezbediti dodatni prostor na serveru. Upravljanje fajlovima je jednostavno preko interfejsa vašeg veb pregledača, i može se izvršiti i prostim prevlačenjem odabranog materijala. Kada se fajlovi otpreme na server, može se omogućiti deljenje klikom na ikonicu On, ćime se dobija link koji pripada odabranom fajlu. Deljenje se može izvršiti i preko najpoznatijih društvenih mreža, klikom na ikone za Fejsbuk, Tviter, Gugl+ i ruski VKontakte. Kao dodatna pogodnost, ako kliknete na zvučni fajl koji ste otpremili na Jandeks server, sa desne strane će se prikazati interfejs plejera koji će vam omogućiti slušanje vaše omiljene muzike.

Pored upotrebe veb pregledača, Linuks korisnici mogu upravljati svojim materijalom i preko svog podrazumevanog menadžera fajlova i to bez instalacije dodatnog softvera. Potrebno je samo da aplikacija podržava WebDAV protokol. Manipulacija fajlovima će dodatno biti olakšana ako vaš fajl menadžer poseduje funkciju podeljenog prikaza, pa će tako otpremanje i preuzimanje fajlova biti omogućeno prevlačenjem sa jedne strane na drugu. Ako ste KDE korisnik, potrebno je u Delfinov adres bar uneti: webdavs://webdav.yandex.com. Klikom na Enter, otvoriće se prozor u kome je potrebno uneti korisničko ime i lozinku za Jandeks nalog. Ako koristite Nautilus, preko opcije Poveži sa serverom, potrebno je uneti adresu: davs://username@webdav.yandex.com:443. Istu adresu servera treba uneti u adres bar, ako koristite PCManFM. Za lakše upravljanje, stavka Jandeks disk se može dodati i u bočni bar, opcijama Dodaj stavku ili Dodaj obeleživač, zavisno od fajl menadžera koji je u upotrebi.
Na zvaničnom Jandeks sajtu, u odeljku za podršku, Linuks korisnicima se preporučuje i konzolni klijent za otpremanje fajlova čija se veličina izražava u gigabajtima. Kao prednosti konzolnog načina manipulacije sa velikim fajlovima ističu se i manja hardverska potrošnja, brzina prilikom čitanja, upisivanja i sinhronizacije sa serverom. Potrebno je izvršiti instalaciju konzolnog klijenta preuzimanjem odgovarajućeg paketa iz zvanične Jandeks riznice. Pošto je klijent instaliran, za njegovo pokretanje, u terminalu je potrebno uneti sledeću komandu:
    yandex-disk setup
Biće zatraženo da odredite gde će se nalaziti Jandeks folder na vašem računaru, a ako to ne učinite, automatski će biti stvoren folder Yandex.Disk u osnovnoj fascikli. Pored unošenja korisničkog imena i lozinke, biće zatraženo da odredite da li se konzolni klijent pokreće zajedno sa sistemom. Ako se odlučite da se konzolni klijent startuje zajedno sa sistemom, sinhronizacija fajlova iz vašeg Yandex.Disk foldera sa serverom započeće odmah po uspostavljanju internet veze. Ako odlučite da se klijent ne pokreće sa podizanjem sistema, onda za sinhronizaciju fajlova treba izvršiti sledeće komande:
    yandex-disk start
    yandex-disk sync

Sledi komanda koja se koristi za zaustavljanje klijenta, u slučaju da ste završili sinhronizaciju i želite jedan proces manje na sistemu: yandex-disk stop. Tu je i komanda koja može da posluži za proveru stanja: yandex-disk status

Za naprednije korisnike, podešavanja klijenta se mogu i ručno izmeniti, a nalaze sa na putanji .config/yandex-disk. Na našem testiranju, sinhronizacija sa fajlovima većim od 1 GB je radila pouzdano, čak i kod namernih prekida, a preduslov za to je da se veliki fajlovi otpremaju pojedinačno. U prevodu, ako otpremate fajl od 2 GB pa vam nestane struje, po uključenju računara, otpremanje će biti nastavljeno tamo gde je prekinuto. Ako ste otpremali dva velika fajla, pa nestane struje, po uključenju, otpremanje će krenuti od početka za oba fajla.