13. 6. 2016.

Objavljen Tails 2.4


Svetlost dana ugledala je nova verzija ovog popularnog distroa baziranog na stabilnoj verziji Debian Jessie. Prva publikovana verzija distroa Tails objavljena je 23. juna 2009. Ova verzija je došla sa veb pregledačem Tor pod oznakom 6.0.1, koji je zasnovan na aktuelnom izdanju Firefox 45.2. Najnovije izdanje karakterišu razne ispravke bagova i manja poboljšanja. Od izmena u pratećem softveru, pažnju privlači omogućeni čarobnjak za konfigurisanje klijenta elektronske pošte. Uklonjeni su Tails IRC kanal, kao i aplikacija Gnome Tweak Tool koja se može naknadno instalirati. Možete pogledati pregled svih tehničkih detalja.

Tails je živi sistem čiji je glavni cilj čuvanje privatnosti i anonimnosti. Pomaže da dok koristite internet ostanete potpuno anonimni bez obzira šta surfujete, a pritom ne ostavljajući nikakav trag. Tails je kompletan operativni sistem dizajniran da bude korišćen sa DVD i fleša, potpuno nezavistan od operativnog sistema koji je instaliran na računaru.


Tails dolazi sa nekoliko aplikacija konfigurisane kako bi očuvale vašu privatnost i anonimnost: veb čitač, čet klijent, klijent pošte, kancelarijski paket,  editor slika i zvuka, itd. Tails se oslanja na Tor anonimnu mrežu kako bi zaštitio korisnikovu privatnost dok je na mreži: kompletan softver je konfigurisan da se konektuje isljučivo preko Tora, a sve ostale konekcije su automatski blokirane.

Sledeće izdanje distribucije Tails 2.5 planirano je za drugi avgust tekuće godine.


Matična strana projekta