11. 8. 2016.

Делфин менаџер фајлова











Делфин jе подразумевани менаџер фаjлова у КДЕ-у, коjи тежи побољшању употребљивости корисничког сучеља. Делфин се ограничава само на управљање фаjловима, док jе К-осваjач (подразумевани менаџер фаjлова у КДЕ-у 3) универзални прегледач и приказивач многих типова фаjлова коjи се може користити и за управљање фаjловима. Овакав проjектни приступ омогућава програмерима да се усредсреде на оптимизациjу сучеља строго у сврху управљања фаjловима. Проблеме на коjе наиђете, или жеље за новим могућностима, можете упутити ауторима преко диjалога за приjаву грешака. Њему се приступа или дугметом за подешавање на десноj страни траке алатки у подразумеваном режиму без траке мениjа, или кроз ставку мениjа Помоћ → Приjави грешку... када jе трака мениjа приказана.

Подразумевано корисничко сучеље чине следећи елементи: 
Трака алатки, преко коjе се брзо приступа често коришћеним радњама. Може се прилагодити кликом десним дугметом миша на њу па избором Подеси траке алатки... из контекстног мениjа, избором Подеси траке алатки... из мениjа на дугме за подешавање десно у траци алатки, или преко главног мениjа Поставке → Подеси траке алатки....
Трака локациjе, коjа у сваком тренутку приказуjе путању текуће фасцикле. Може се пребацивати између два режима, за детаље погледаjте одељак о траци локациjе. 
Приказ, коjи набраjа све фаjлове и фасцикле у текућоj фасцикли. 
Панел Места, коjи даjе брзи приступ обележеним локациjама и дисковима или другим медиjумима. Ако су активирани претрага површи и индексирање фаjлова (модул Претрага површи у Системским поставкама), оваj панел наводи ставке коjе су недавно сачуване и омогућава тражење докумената, слика, аудио и видео фаjлова. 
Трака стања. Наводи име, величину и тип фаjла над коjим миш тренутно лебди, или броj и величину тренутно изабраних фаjлова. Десно стоjи клизач увеличања, коjим се може подешавати величина иконица у приказу. 
Трака мениjа (подразумевано сакривена), коjа даjе приступ свим наредбама и поставним опциjама. Погледаjте преглед наредби за списак свих наредби по мениjима. Трака мениjа се може сакрити и приказати помоћу Прикажи траку мениjа (Ctrl+M) у мениjу Поставке и преко дугмета за подешавање. Ако jе трака мениjа сакривена, све радње из ње доступне су преко дугмета Управљање. 
Додатни панели података, фасцикли и терминала, подразумевано су сакривени. Више информациjа потражите у одељку о панелима.


Поставке Делфина могу се сврстати у две групе: 
• Поставке коjе одређуjу опште понашање Делфина. Могу се мењати у диjалогу за подешавање. 
• Поставке коjе одређуjу како Делфин приказуjе садржаj фасцикле. Ове поставке се називаjу своjствима приказа и задаjу се помоћу дугмади траке алатке, мениjа Приказ и диjалога Своjства приказа. У подразумеваноj постави, своjства приказа се памте по свакоj фасцикли, али се Делфин може подесити и да користи заjедничка своjства приказа за све фасцикле, кроз одељак Опште у поставкама.

Диjалог за подешавање отварате помоћу Поставке → Подеси Делфин... у мениjу у главном прозору Делфина. Поставке су подељене у неколико група, коjима приступате кликтањем на одговараjућу иконицу на левоj страни диjалога. Све поставке, осим странице Покретање и jезичка Трака стања на страници Опште, деле се са К-осваjачем у режиму менаџера фаjлова.

Домаћа фасцикла jе фасцикла коjа се отвара по покретању. Локациjа ове фасцикле може се непосредно унети или изабрати кроз диjалог коjи се добиjа кликом на дугме са иконицом фасцикле. За домаћу фасциклу се може задати и текућа или подразумевана локациjа (што jе корисникова системска домаћа фасцикла) кликом на одговараjуће дугме. 
Подељени приказ одређуjе да ли jе Делфинов приказ подељен по покретању или не. 
• Трака локациjе се може уређивати одређуjе да ли ће трака локациjе бити у режиму уређивања по покретању. У супротном ће бити у режиму мрвица. Детаље о овим режимима потражите у одељку о траци локациjе. 
• Ако jе попуњено Пуна путања у траци локациjе, трака локациjе у режиму мрвица наводи потпуну путању текуће локациjе. Иначе се наводи скраћена верзиjа путање када почиње jедним од места са панела Места. 
Филтерска трака одређуjе да ли се по покретању види филтерска трака. Више детаља потражите у одељку о филтерскоj траци.

Навигациjа 
Ова група поставки одређуjе како ради кретање кроз структуру фасцикли и кроз архиве.
• Делфин се може подесити да отвара ставке jедним кликом миша (Jедан клик отвара фаjлове и фасцикле) или двокликом (Двоклик отвара фаjлове и фасцикле). У потоњем случаjу, jедан клик изабира фаjл или фасциклу.  
• Ако jе укључено Отвараj архиве као фасцикле, архиве ће бити отваране унутар Делфина уместо у спољашњим програмима. 
• Ако се укључи Отвараj фасцикле при превлачењима, током превлачења ставке мишем кратко лебдење над фасциклом отвориће ту фасциклу. Ово омогућава брзо премештање и копирање ставки у фасцикле коjе су неколико нивоа ниже у хиjерархиjи фасцикли. 

Сервиси 
Ова група нуди избор сервиса коjи се даjу у подмениjу Радње Делфиновог контекстног мениjа (коjи се добиjа десним кликом на фаjл или фасциклу).

Дугметом Преузми нове сервисе... можете добавити jош сервиса за контекстни мени. Ако сте инсталирали Делфинов прикључак за Базар, Меркjуриjал, Гит или Субверзиjу (из модула kdesdk), поменути сервиси се поjављуjу на списку. Ако су ови прикључци укључени и уђете у фасциклу под управљањем верзиjама, видећете иконице верзионог стања (локално измењено, ажурно, итд.), а контекстни мени садржаће додатне ставке (предавање, ажурирање, додавање, уклањање, итд.) 
У списку сервиса можете изабрати и да ли се наредбе Обриши, Копираj у и Премести у jављаjу у контекстном мениjу коjи се добиjа десним кликом на фаjл или фасциклу. Делфин се мора поново покренути да би се активирале измене за неке од ових поставки.

Извор: Приручник за Делфин