21. 8. 2016.

Gajim











Gajim je poznati klijent za instant poruke i trenutno je aktuelno njegovo izdanje sa brojčanom oznakom 0.16.5. Nakon instalacije i prvog pokretanja, sledi podešavanje naloga ili otvaranje novog. Pri tome, Gajim daje izbor Jabber servera pa ne morate kucati njegovu adresu. Naravno, moguće je i ručno, detaljnije podešavanje, pa je lako dodati npr. Google Talk nalog. U podeašvanjima naloga je vrlo lako namestiti i polje Resource te prioritet. To omogućava da se sa više lokacija povezujete istovremeno na Jabber mrežu, a da poruke i druga obaveštenja dobijate na onu koja ima viši prioritet, to je idealno za paralelnu upotrebu kod kuće i na poslu, na primer. 

Gajimov roster prikazuje sve kontakte koje imate na nalozima koje koristite, a njegov izgled se lako prilagođava. Prečicom CTRL+O ćete lako prikazati, odnosno ukloniti kontakte koji nisu online u tom trenutku, a kroz opcije možete izmeniti temu kombinacija boja i ikone koje program koristi. Gajim podržava i spajanje više kontakata na listi u jedan metakontakt opcija je veoma zgodna kada ista osoba sa kojom komunicirate koristi više IM usluga. U rosteru se svi IM nalozi pojavljuju odvojeno, a jednostavnim dvostrukim klikom se ceo spisak korisnika neke IM usluge može zatvoriti. Gajim prikazuje i grupe u koje su vaši kontakti raspoređeni, to nije nekakva posebna opcija, ali postoje programi koji to ipak ne rade kako treba. Kroz opcije se može još dosta toga izmenjati. Na tabu Chat se utiče na prikaz razgovora. Možete odabrati da svi razgovori budu prikazivani u jednom prozoru u tabovima, svaki u zasebnom ili da se otvara po jedan prozor za svaki IM nalog koji koristite. Lako možete izmeniti i da li da vas Gajim o novoj poruci obavesti promenom ikone na panelu, otvaranjem chat prozora ili samo posebnom oznakom u rosteru. Naravno, tu je uobiajeno podešavanje poruka o vašem trenutnom statusu treba istaći da muziki plejer Exaile može da menja tu poruku prema onome to trenutno slušate.
Trebalo bi istaći da pojedini Jabber serveri omogućavaju korišćenje i ICQ, MSN, AIM, Yahoo i IRC naloga, pa se upotrebom Gajima ne morate odreći nekog IM servisa koji iz ovog ili onog razloga redovno koristite. Program postoji u repozitorijumima svih poznatijih distribucija, kao i u verziji za, na žalost veoma popularni, neslobodni OS, pa ga možete preporuiti prijateljima koji su prinuđeni da ga još uvek koriste. Ako vam osnovne opcije nisu dovoljno, otiđite na tab Advanced u opcijama i kliknite na Open ispod naslova Advanced Configuration Editor. Otvoriće se spisak velikog broja opcija kojima izgled i funkcionisanje Gajima možete prilagoditi svojim potrebama. Morate biti i oprezni kada menjate pojedine stavke u naprednim opcijama, moete narušiti stabilan rad programa. U tom slučaju možete obrisati konfiguracioni fajl /.gajim/config nakon čega ćete morati da sve podešavate od nule ukljućujući i vaše naloge. Ipak, log fajlovi će ostati sačuvani, pa ipak nije toliko strano eksperimentisati. 
Autor: Marko Herman