13. 2. 2018.

Yarock













Код већине корисника је пракса да први програм који се укључује након подизања система буде аудио плејер. Иако је то програм који служи само да нам испоручи жељени звук и већину радног времена проведе спуштен у траy секцију, битно је да се што лакше снађемо у њему и да има управо оне опције које нам требају. Како је број корисника и жеља велики, добра је ствар што имамо могућност одабира баш оне, нама савршене комбинације опција, изгледа и прегледности.

Yarock се не налази у репозиторијумима већих дистрибуција, па за инсталацију корисници Убунту и сродних система могу додати репозиторијум сајта www.webupd8.org. Арчери ће га пронаћи у АУР, а доступан је и изворни код са званичног сајта за остале кориснике.









Оно што издваја Yarock од осталих аудио-плејера можете видети након првог подизања и скенирања ваше аудио колекције. Главни део прозора је остављен за слике извођача. Веома леп визуелни приказ, а и начин да схватите колико пуно или мало музике имате у својој колекцији. У горњем левом углу је иконица са пар основних пречица, а најкориснија од њих је за промену у минимал моде, када вам се прозор смањи и приказује се само слика албума који се тренутно репродукује. Са леве стране, на средини, постоји пет категорија и свака садржи неколико опција. У првој се налазе подешавања програма која укључују: одабир сајтова за приказ текстова песама, укључивање скробловања на сервису Last.fm, измену пречица и још пар ситница. Затим су ту и листа најслушанијих албума, историја слушања, текст тренутне песме, подаци о извођачу и предлог сличне музике. Одабиром неке од поткатегорија следеће пречице, можете претражити музику по аутору, жанру, албуму, години издавања, итд. У преосталим пречицама можете доћи до сачуваних плејлисти и њиховог организовања, колекције постојећих и додавање нових радио станица као и уграђеног фајл менаџера за лакше сналажење кроз вашу музичку колекцију.

Свет компјутера - комплетан текст