10. 4. 2019.

Ekvilibrijum Nivo Tri







        
                  






Dugo najavljivano finalno izdanje je konačno dostupno za preuzimanje. Za neupućene, reč je o domaćoj GNU/Linuks distribuciji, namenjenoj prvenstveno kućnim korisnicima. Ekvilibrijum (eng. EQuilibrium) se prvenstveno oslanja na veb-aplikacije i onlajn servise (nešto poput KroumOS-a), s tim da internetske aplikacije sami kreirate po sopstvenom izboru i sopstvenim potrebama (u dva jednostavna koraka). Naravno, sem internet aplikacija, imate mogućnost pokretanja i svih ostalih aplikacija kao i na bilo kojoj drugoj distribuciji.

Ekvilibrijum ispod haube ne donosi neke prevelike novosti. Baziran je na Kubuntuu 18.04 i, blago rečeno, ono što ima Kubuntu, ima i on (64-bit, Plazma 5.12.6, KDE 5.44, Qt 5.9.5, Linuks 4.15, KDE app 17.12.3), s tom razlikom da ima nešto manje predinstaliranih aplikacija od Kubuntua. Tu se svaka sličnost sa Kubuntuom završava. Korisničko iskustvo je potpuno drugačije nego na Kubuntuu, tako da ćemo malo više pažnje posvetiti tom segmentu.


Dok Kubuntu ima klasično KDE okruženje, Ekvilibrijum donosi jedno izmenjeno (ušminkano) KDE okruženje pod nazivom „Novo iskustvo” (eng. New expirience). Dakle, da razjasnimo da zapravo nije samo šminka u pitanju, već je na taj način celo korisničko iskustvo izmenjeno: internetske aplikacije su znatno dostupnije i sve je u značajnoj meri podređeno internetskim servisima i prilagođeno prosečnom kućnom korisniku. To znači da ne treba nikakvo predznanje da bi se koristio Ekvilibrijum – sve je već unapred podešeno i nakon instalacije dobija se potpuno funkcionalna sredina. Što se tiče aplikacija i internetskih servisa, predinstalirana je zaista mala količina, a korisniku je ostavljeno da aplikacije prilagodi sebi. Pošto na internetu ima nebrojeno servisa, poželjno je da korisnik svoje „navike” pretoči u aplikacije. Nakon posete određenom sajtu može da, ukoliko smatra potrebnim, napravi prečicu. Ova prečica se otvara kasnije kao zasebna aplikacija. Primera radi, na ovaj način može da se koristi nebrojeno internetskih aplikacija (fejsbuk, instagram, ofis, CAD programi, mesindžer, mejl …) a svakoj od njih se pristupa kao i bilo kom drugom programu koji imamo instaliran u računaru.