12. 3. 2020.

Foliate





Svakako je praktičnije elektronske publikacije konzumirati na nekom od ručnih prenosnih uređaja, tabletu ili ebook readeru, ali postoje situacije u kojima to nije slučaj. Kada je potrebno pored čitanja vršiti dodatne operacije nad tekstom (kopiranje, notiranje, obeležavanje, pretraga), svakako je zgodnije obavljati ih koristeći klasične periferije poput tastature i miša.

Slobodni sistemi ne manjkaju programima za rad sa ebook formatima i ovom prilikom im dodajemo Foliate, koji je, kako se reklamira, jednostavan i moderan ebook čitač. Autori su, pored prekompajliranih paketa za vodeće distribucije, predvideli i flatpak pakete, tako da su problemi sa instalacijom svedeni na minimum. Izaberite opciju koja vam najviše odgovara i možete početi sa čitanjem.

Kao i većina programa kojima je zadatak da se bave tekstom, i Foliate najveći deo radne površine ostavlja za prikaz tekstualnog sadržaja knjige koja je otvorena. Uz gornju i donju ivicu prozora nalaze se trake sa opcijama i informacijama. U gornjoj traci sa leve strane su ikonice za prikaz sadržaja, kreiranje beleški i manipulaciju sačuvanim poveznicama (bookmarks). Sa desne strane možemo da podešavamo prikaz teksta, od veličine i tipa fonta, preko osvetljenja, načina skrolovanja i još nekoliko dodatnih opcija. Pored se nalazi i taster za pretragu, padajući meni preko koga se dolazi do ostalih opcija programa i standardne ikonice za manipulaciju radnim prozorom. Donja linija sadrži kontrolu kretanja kroz dokument, kao i klizač sa obeleženim poglavljima. Uz sve navedene i nenavedene opcije mala je verovatnoća da Foliate ne možete u potpunosti prilagoditi sopstvenim zahtevima.

Kada, tokom rada, poželite da izvršite neku akciju nad određenim tekstom, dovoljno je da ga selektujete i prozor sa mogućim opcija će iskočiti. U njemu je moguće selektovani deo obeležiti i kopirati, a dobićete i kratak opis selektovanog pojma sa sajta Wiktionary. Možete, takođe, direktno iz pop-up prozora izvršiti pretragu Wikipedie ili dobiti prevod sa Google Translate servisa. Vrlo korisne i lako dostupne opcije svakako su jedan od aduta ovog programa. Naravno, podrazumevane akcije su u potpunosti pod kontrolom korisnika.

Svet Kompjutera - kompletan tekst