20. 10. 2021.

qTox

 







Obzirom na postojanje državnih programa za nadzor komunikacija, qTox predstavlja jednostavan program za upotrebu koji vam omogućava povezivanje sa prijateljima i porodicom bez straha od prisluškivanja. Dok drugi servisi zvučnijih imena zahtevaju od vas da platite za dodatne mogućnosti, qTox je potpuno besplatan i stiže bez reklama. qTox od svojih korisnika ne zahteva da poseduju zavidan nivo znanja da bi ga koristili, jer je napravljem sa grafičkim interfejsom koji je jednostavan za upotrebu i koji će vam omogućiti da se usredsredite samo na vašu komunikaciju.












Aplikacija podržava, pored uobičajenih tekstualnih poruka, grupno ćaskanje, razmenu fajlova i audio/video komunikaciju. Podešavanje programa ne bi trebalo da predstavlja problem ni slabije upućenim korisnicima koji su nekada imali kontakt sa softverom slične namene. Ono što je bitno, komunikaciju započinjete tako što ćete suprotnoj strani poslati vaš Tox ID, a njega možete videti kada kliknete na vaše korisničko ime, u gornjem uglu. Postoji opcija "kliknite da kopirate", a tu je i mogućnost korišćenja QR koda koji sadrži vaš ID. Na kartici Napredno, postoji opcija podešavanja načina veze, pa se može postaviti komunikacija uz proksi parametre, a moguće je i korišćenje preko Tor mreže. 

qTox postoji već nekoliko godina i dostupan je u zvaničnim riznicama najpoznatijih distribucija. Preveden je i na srpski jezik. Za kraj, da napomenemo i ono što piše na naslovnoj strani projekta: Ovih dana izgleda da su sve vlade zainteresovane za ono što pričate na vezi. qTox je sačinjen na osnovi "privatnost pre svega" i ne činimo nikakve kompomise. Vaša sigurnost je naš prvi prioritet, i to ništa na svetu neće promeniti.

Matična strana projekta: https://qtox.github.io/