17. 6. 2021.

Shortwave

 







Konzumenti internet radio sadržaja imaju nekoliko opcija da prate stream omiljene stanice, najčešće direktno sa internet strane, ali to rešenje ima manjkavosti. Ukoliko pratite više stanica žongliranje sa tabovima i prozorima može da bude mučno, a o potrošnji resursa modernih browsera ne treba ni govoriti. Pristalice smo upotrebe namenske aplikacije za ovu svrhu, a Shortwave je jedna od njih. Ukratko, reč je o programu za pretragu i slušanje online radio-stanica, direktnom nasledniku aplikacije gradio koji se najverovatnije nalazi na repou vaše distribucije pa instalacije ne bi trebala da bude problem. Za slučaj da nije tako možete sa sajta projekta preuzeti flatpak datoteku.

Nakon uspešne instalacije i pokretanja dočekuje vas radni prozor programa jednostavnog dizajna i pregledne strukture. Uz gornju ivicu nalaze se tabovi Discover i Search koji služe za predloge i pretragu. Spisak stanica zauzima centralni i najveći deo prozora i u formi je pločica sa imenom, kratkim opisom i ikonicom, a tu je i play taster. Klik na određenu pločicu otvara prozorče sa detaljima kao što su veb stranica i tehnički podaci, a tu je i taster kojim stanicu možete dodati u biblioteku omiljenih. Do biblioteke se dolazi pomoću ikonice u gornjem levom ćošku prozora. Na suprotnoj strani su standardne ikonice za minimiziranje i gašenje, kao i padajući meni. On sadrži opcije za podešavanje programa, tačnije, opciju za dark mode i prečicu do objašnjenja za obe prečice za program, kao i link do internet strane na kojoj možete uneti novu stanicu, ukoliko one koju želite nema na spisku.
Uz desnu ivicu radnog prozora je statusna traka na kojoj se prikazuje slika i naziv aktivne stanice, kao i naziv numere koja se trenutno emituje. Odmah ispod su komande za reprodukciju i opcija za strimovanje sadržaja na uređaje koji podržavaju Google Cast protokol. Još niže je zanimljiva mogućnost čuvanja numera koje se emituju, mada nije najjasnije kako taj sistem funkcioniše. Iako program javlja da pesma ne može da se detektuje, jer stanica ne emituje potrebne metapodatke, povremeno se pojavi ikonica koja signalizira da ju je ipak moguće sačuvati u podrazumevani direktorijum.