5. 11. 2013.

Inkscape











Ako vam je program za vektorsko crtanje neophodan za vašu paletu slobodnog softvera, potpunije, moćnije i slobodno rešenje od Inkscapea nećete moći da pronađete. Najbolje je da se lično uverite u njegove kvalitete i da mu date dovoljno vremena za upoznavanje. Ako ne poznajete engleski jezik, ne brinite, program je u dobroj meri lokalizovan i možete ga koristiti na našem jeziku.

Program koristi W3C standard Scalable Vector Graphic (SVG) format. Podržane SVG opcije uključuju oblike, putanje, tekst, markere, klonove, alpha blending, transformacije, paterne i grupisanja, editovanje nodova, slojeva, složene operacije sa putanjama itd.


Dodaj.rs

Program omogućava uvoz formata kao što su JPEG, PNG, TIFF i drugi, a moguć je izvoz u PNG format i više različitih vektorskih formata. Prema autorima programa, glavni cilj prilikom kreiranja ovog softvera bio je da se napravi moćan i upotrebljiv alat za crtanje koji je u potpunosti usklađen sa XML, SVG i CSS standardima. Iza razvoja Inkscapea stoji prilično velika i dobro organizovana zajednica programera otvorenog koda, koji stalno rade na usavršavanju i nadogradnji ovog perspektivnog programa za vektorsko crtanje.

Trenutno razvojno izdanje je sa kodnim brojem 0.49, dok ovde možete videti beleške o izdanju za sve dosadašnje objavljene verzije.