26. 9. 2014.

Mirage za pregled slika




Mirage je vrlo dobar program za sve one kojima treba mali i brz pregledač fotografija sa jednostavnim načinom upotrebe. Program podržava sve popularne formate kao što su: jpg, png, bmp, gif, svg, tiff i xmp. Ono zbog čega bi se mogao preporučiti  pre od sličnih aplikacija kao što je GPicView, jesu njegove sposobnosti za osnovne izmene fotografija. Radi se o opcijama za promenu veličine, opsecanje i kontrolu nivoa zasićenosti. Mirage poseduje i mogućnost kreiranja prilagođenih radnji i njihovih prečica na tastaturi. Podrazumevano su podešene akcije za otvaranje trenutne slike u GIMP-u, kao i za mogućnost stvaranja malih sličica.



Program poseduje sve uobičajene funkcije za pregled slika, a navigaciju može olakšati korišćenje standardnih prečica na tastaturi. Za trenutnu sliku, možete pogledati Svojstva, a tu ćete videti podatke: opšte, ime, datum izmene, dimenzije, veličina, tip slike, providnost, animacija i kanali. Preko Pregleda, u padajućem meniju, postoji mogućnost prikaza za traku alata, panel sličica i statusni bar. 

Mirage je dostupan za preuzimanje u svim značajnijim distribucijama i možete ga potražiti u svom menadžeru paketa. Program je posebno preporučljiv za sve korisnike minimalističkog radnog okruženja, kao što su OpenBox, LXDE, Awesome itd. Takođe, sa ovom aplikacijom više neće biti potrebe da se otvara GIMP samo zbog opsecanja slike.