5. 10. 2014.

Geary za e-poštu











Geary je još jedan praktičan klijent za upravljanje elektronskom poštom na mnogim poznatim Linuks distribucijama. Program radi sa mejl serverima koji podržavaju IMAP protokol, uključujući popularne servise kao što su Gmail, Yahoo, Outlook i Yandex. Geary je maksimalno jednostavan za podešavanje. Dovoljno je, prilikom instalacije, uneti svoje podatke za neki od poznatih servisa i program će ostalo sam odraditi. Ako dodajete nalog koji nije podrazumevano predložen, kliknite na opciju Others i možete dodati vaš mejl od nekog drugog provajdera, uz uslov da isti podržava IMAP protokol.

Kao što se vidi na priloženom snimku, interfejs programa je pregledan i podeljen je u tri panela. Na levom delu sučelja nalaze se vaši nalozi i u okviru njih, uobičajene fascikle za primljeno, poslato itd. U srednjem panelu se nalazi lista e-pošte iz odabranog inboksa ili neke druge fascikle, dok se na desnoj strani prikazuju sadržaji selektovane pošte.



Geary omogućava jednostavnu manipulaciju porukama koja je slična sa većinom poznatih veb servisa za elektronsku poštu. Postoji mogućnost prilagođavanja za veličinu i boju fontova, dodavanje hiperlinkova i priloga u poruke. Ako imate instaliran Nautilus fajl menadžer, prilog možete dodati po sistemu drag and dropPrečice za veću operativnost su podešene za većinu glavnih zadataka. Kao još jedna bitna funkcija, može se istaći obaveštavanje sa iskačućim prozorom, po prispeću nove pošte. Program je potpuno preveden na srpski jezik.

Geary je dostupan u riznicama većine poznatih distribucija, a njegova najsvežija verzija nosi brojčanu oznaku 0.8.0. Ako se odlučite za probu ovog laganog klijenta e-pošte, dostupna je dobra korisnička dokumentacija, kao i odgovori na neka često postavljena pitanja

Matična strana projekta: https://wiki.gnome.org/Apps/Geary