24. 10. 2014.

QuiteRSS za praćenje vesti











QuiteRSS je još jedna od vrlo upotrebljivih aplikacija pomoću kojih možete pratiti vesti. Ovaj RSS čitač je program otvorenog koda koji radi na operativnim sistemima: Linux, FreeBSD i Windows. Korisnicima će se grafički interfejs učiniti poznatim jer podseća na BitTorent ili uGet, menažer preuzimanja. Aplikacija je sastavljena od ugrađenog pregledača na osnovi Webkit pogona, a dostupna je na više jezika, među kojima je i srpski.

Kao neke od glavnih osobina ovog programa, mogu se pomenuti automatsko ažuriranje izvora vesti, korisnički filteri, proksi podrška, vizuelna i audio obaveštenja, korišćenje tasterskih prečica, kao i omogućen uvoz i izvoz OPML fajlova. Korisnici su u mogućnosti da sortiraju svoje izvore vesti, da im dodele oznake, omoguće ili onemoguće prikazivanje slika u pregledu, kao i da brzo sakriju stablo izvora radi udobnijeg čitanja.



Još jedno zanimljivo svojstvo ovog programa je mogućnost blokiranja oglasa koji stižu sa vestima, uz pomoć ugrađene Adblock funkcije. Pored toga, aplikacija može prikazati brojač novih ili nepročitanih vesti u sistemskoj kaseti. QuiteRSS se na testiranju pokazao kao pouzdan i funkcionalan program na KDE grafičkom okruženju, ali isto tako operativan i nezahtevan na laganom ObenBox menažeru prozora, pa se preporučuje Linux korisnicima da ga isprobaju.

Program je dostupan za instalaciju u Debian testing izdanju, a ako ga u svojim riznicama ne poseduje vaša distribucija, ovde pogledajte kakve su mogućnosti za instalaciju.


Matična strana projekta: https://quiterss.org/