23. 3. 2015.

Sigil











Sigil је наменски ePUB едитор. Објављен је под GNU GPLv3 лиценцом. Може да се преузме са званичне интернет странице и то у облику бинарних пакета за Windows и Mac X OS, као и у облику изворног кôда за компајлирање на свим системима. Многе Linux дистрибуције имају већ припремљене бинарне пакете у својим или у посебним програмским складиштима која могу накнадно да се додају са бинарним пакетима Sigil-а.

Sigil даје пуну помоћ свом кориснику при изради жељене ePUB публикације. То је WYSIWYG програм  (What You See Is What You Get), буквалан превод на српски: Шта видиш, то ћеш и да добијеш. Захваљујући овој технологији, HTML странице се формирају једноставно као у текст процесору, а сам HTML се у позадини аутоматски генерише. Знање HTML-а се због тога своди само на надгледање, или чак и није потребно. CSS може да буде имплементиран у публикацију, што дизајнеру нуди више могућности, али није неопходан, пошто и само форматирање кроз едитор даје сасвим пристојне резултате.


На кориснику је само да отвори и направи потребан број страница, све остало Sigil ради сам. Под страницама се подразумевају целине (чланци, поглавља), а не физичке странице. Физичке странице зависе од прегледача (ePUB читача) који их генерише у односу на расположиви простор. HTML странице које формира Sigil су засебне целине од којих накнадно може аутоматски формирати садржај са навигацијом за лакше проналажење информација у публикацији. Кроз едитор се могу додавати слике, видео и аудио садржаји по жељи. Sigil снима документ директно у .epub датотеку. То подразумева снимање свих направљених HTML страница, увезених слика, видео и аудио материјала, аутоматско формирање XML датотеке која све то повезује у целину и компресовање свега тога у ZIP архиву са екстензијом .epub . Завршена и снимљена .epub датотека је спремна за објављивање.

Матична страна пројекта: http://sigil-ebook.com/

Текст је објављен у ЛиБРЕ! часопису бр. 13, као почетак серијала: Мала школа: SigilАутор је Дејан Маглов