3. 8. 2015.

AbiWord

Tekst procesori su davno prerasli osnovne potrebe korisnika. Nekada su predstavljali aat koji služi pre svega za generisanje teksta i rad na njegovom kvalitetu. Danas, tekst procesori predstavljaju čitave male studije koji služe za prelom teksta, dizajn i štampu. Ni jedan tekst procesor u tome nije dalje otišao od Microsoft-ovog Word-a i ni jedna druga aplikacija nije praktično postala paradigma kancelarijskog poslovanja kao što se to dogodilo sa Word-om.
Da odmah bude jasno, iako se radi o tekst procesoru, AbiWord ne pripada istoj klasi softvera kao i MS Word. AbiWord je odličan primer asketske funkcionalnosti koji se ne razmeće stotinama raznoraznih korisnih i manje korisnih opcija. Njegova osnovna ideja je da svom korisniku ne odvlači pažnju “šarenišem” već da mu omogući efikasno generisanje čitljivog i tehnički ispravnog teksta. Da li to onda znači da je AbiWord tek nešto više od običnog tekst editora? Nikako i tekst pred vama odgovara na pitanje “zašto”.
Kada počnete da koristite AbiWord, prvi utisak je da je sve na svom mestu i da program može sve. Zaista, sve osnovne operacije nad tekstom se izvode veoma brzo i bez ikakvih problema. Alati za uređivanje su baš tamo gde ih očekujete, sve prečice na tastaturi takođe. Jednostavno imate utisak da koristite neku stariju verziju Word-a koja je neočekivano okretna jer Word, živ nam bio, nikad nije bio toliko brz.
AbiWord ima pristojnu lokalizaciju za više od 30 jezika – naša nije baš upeglana do kraja ali se da koristiti. Ako vam je ovaj element jako bitan, na www.abisource.com web sajtu ćete pronaći uputstvo kako se AbiWord lokalizuje pa možete da probate i sami. Pored svih operacija sa tekstom AbiWord će vam bez problema omogućiti sve ono na šta ste navikli kad je umetanje tabela i slika u pitanju. Takođe, tu su i sve opcije za liste, numeraciju, stilove, paragrafe, kolone itd.

Iako dizajn AbiWord-a stvarno podseća na neke stare verzije MS Word-a, ovaj interesantan program ima i ponešto što u čuvenom pandanu nećete naći. Na primer, dok editujete tekst možete inicirati Internet pretragu po obeleženim ključnim rečima. Pored Google pretrage, na raspolaganju su vam još i razni servisi za prevod na druge jezike, pretraga po Wiki enciklopediji itd. Ovo je sjajan alat za brže iskorišćenje web resursa i proveru referenci u toku pisanja, a pošto su sve ove pretrage implementirane preko plaginova to neće biti i konačni spisak raspoloživih resursa.

Pored pretraga, verovatno jedna od najinteresantnijih novih opcija je i mogućnost kolaboracije. Kolaboracija je u AbiWord-u zamišljena nešto drugačije od onoga na šta smo navikli kod Google-a ili Microsoft-a. Saradnja se odvija putem web servisa AbiCollab na koji se prijavljujete u toku rada i koji služi za sinhronizaciju višestrukih instanci deljenog dokumenta razasutih na PC računarima vaših kolega. Dodatna mogućnost je da se saradnja odvija u direktnom povezivanju preko TCP protokola što bi trebalo biti nešto brže i sigurnije ali nije praktično ukoliko saradnici sede iza različitih firewall-ova ili NAT-ova.

Kao i svaki program tako i AbiWord ima svoje mane. Jedna od očiglednijih je dizajn koji za uzorima kaska dobru deceniju. Ozbiljniji problem je neprilagodljivost korisničke školjke. Recimo statistika poput WordCount-a ne može da se smesti u statusnu liniju ili na slobodno mesto na toolbar-u što bi bilo vrlo korisno već mora da stoji u zasebnom prozoru i da pokriva deo interfejsa.

Ipak, AbiWord je živi open source projekat, deo je OLPC projekta i standardnog gnome office okruženja, radi odlično na starim mašinama i na ispod 1GB RAM-a, u pisanju ovog teksta zauzimao je konstantno ispod 20 MB RAM-a, pogodan je za OS instaliran na vašem USB flash drive-u, radi na Linux, Windows, Solaris, ReactOS, Amiga OS, QNX, MeeGo i drugim OS-ima. Sa naše strane – bezrezervna preporuka.

Izvor: IT Modul