16. 5. 2016.

KDE Partition Manager












Kao što znate, često spominjemo alatke iz KDE kolekcije softvera, a ovog puta ćemo se pozabaviti programom koji svakome od nas nekada zatreba. Bilo da je potrebno napraviti novu tabelu sa particijama na hard-disku ili menjati postojeće particije, brže i lakše je to uraditi kroz neku alatku koji ima grafički interfejs. Iako na ovom području suvereno vlada GParted, ako koristite KDE ili jednostavno volite Qt programe, tu je i KDE Partition Manager.

Ovaj program nikada nije bio popularan kao gore pomenuta GTK alternativa, razlozi za to su što je ipak malo mlađi, a i njegov razvoj nije baš išao kako treba i po planu. Između 2010. i 2014 godine nije izašla nijedna stabilna verzija. Nakon smrti originalnog autora aprila 2014. godine, projekat je preuzeo drugi programer i od tada se njegov razvoj ubrzava i program ponovo ulazi u repozitorijume popularnih distribucija. Trenutna aktuelna i stabilna verzija je 1.2.1, a u alfa stadijumu je 2.0 verzija, koja će biti sledeća stabilna.


Nakon instalacije i pokretanja sa root ovlašćenjima, vidimo ekran podeljen na tri dela, dok je moguće uključiti još dodatna dva. Aktivni su pregled diskova, pregled particija označenog diska i u dnu spisak operacija za izvođenje. Pored njih je moguće uključiti i deo sa informacijama i log output. U vrhu pregleda particija imamo i njihov grafički prikaz radi lakšeg snalaženja. Manipulisanje particijama je moguće desnim klikom bilo na grafički prikaz, bilo na spisak ispod. Tu su opcije kao što su kopiranje, brisanje, premeštanje, promena veličine, promena mesta montiranja, kreiranje novih particija unutar postojeće, backup i restore.


Na samom vrhu prozora nalazi se traka sa padajućim menijima iz koje bi izdvojili neke stvari. Pod opcijom File system support veoma pregledno možete videti koje operacije su moguće sa kojim fajl sistemom. Kao što se ovde i navodi, za neke operacije je potrebno instalirati dodatne pakete, dok neke nisu podržane. Ova tabela može biti veoma korisna ako radite sa nekim manje popularnim fajl sistemom. Pored opcije za pravljenje nove tabele particija, moguć je i njihov izvoz i uvoz kao i provera SMART statusa hard-diska. U podešavanjima samog programa stoji svega nekoliko opcija, poput onih za zadati fajl sistem i promena boja za svaki fajl sistem posebno, ali više od toga vam i neće biti potrebno. Takođe je moguće i za svaku operaciju dodeliti prečice na tastaturi ukoliko želite da ubrzate vaš rad. Kroz recenziju smo uvek spominjali hard-disk, ali je sve opisano moguće obaviti i sa fleš memorijama.


Kako je autor ovog teksta ranije imao problema sa ovim programom, veoma je lepo videti koliko je novi autor uspeo da ga dovede u red. Sve opcije rade bez problema, a razvoj je konstantan. Čak je i pomenuta 2.0 verzija već u upotrebi, u Calamares instaleru, što dovoljno govori o kvalitetu. Iako postoje programi jednostavnijeg interfejsa, oni jednostavno ne nude ovoliki broj mogućnosti kao KDE Partition Manager, te mu i nisu konkurencija. Tu je jedino GParted, ali verujemo da će i njega prestići po popularnosti pošto ima sve predispozicije za takav poduhvat.