1. 7. 2017.

Clementine audio plejer

Mnogi audiofili imaju ogromne kolekcije muzike, tinejdžeri svakodnevno razmenjuju veliki broj pesama, neko čak voli da sluša klasiku dok piše ili programira, a dobar deo populacije muziku konzumira uz krku i srku. Bilo kako bilo, za sve te gomile nula i jedinica valja uposliti kakav pretvarač u zvuk, popularno nazvan audio plejer. Njih, opet, ima raznih: konzolnih i grafičkih, Gtk i Qt, malih i velikih, običnih i naprednih. Jedan od značajnijih slobodnih primeraka svakako je Amarok, ali mnogi korisnici linije 1.4 zasnovane na Qt3 bibliotekama nisu zadovoljni nedovršenom funkcionalnošću branše 2.0 zasnovane na Qt4. Ponuda „amarokolikih” Gtk plejera je raznovrsna, dok Qt4 debelo zaostaje. Alarmantnu situaciju popravlja duh Amaroka 1.4, perjanica slatkastog imena Clementine.
Naime, Clementine je višeplatformski, moderni i lagani, ali opcijama krcat Qt4 audio plejer i organizator kolekcije muzike zasnovan upravo na pretku Amarok 1.4. Sa zvanične stranice projekta dostupni su prekompajlirani paketi za Ubuntu, Debian i Fedora GNU/Linux distribucije, Windows i Mac OS X, kao i paket sa izvornim kodom za ručnu instalaciju kompajliranjem. U popularnim distribucijama program se takođe nalazi i u zvaničnim repozitorijumima. Nakon prvog pokretanja programa i podešavanja lokacije kolekcije muzike, sledi njeno indeksiranje i prikaz prozora, koji je gotovo identičan pomenutom pretku. Da nije slike klementine (sorte mandarine) u pozadini plejliste, slobodno bismo na prvi pogled mogli reći da smo pokrenuli Amarok 1.4. Ipak, „drugi pogled” ukazuje na činjenicu da se radi o nešto naprednijem ostvarenju.
Clementine je pre svega fokusiran na brzo pretraživanje kolekcije radi dobijanja onoga što korisnik želi sada i odmah, na šta jasno ukazuju dva polja za pretragu iznad spiska kolekcije i plej liste. Osim reprodukcije i baratanja lokalnom kolekcijom, omogućena je reprodukcija muzike i sa online servisa Last.fm, SomaFM, Magnitude, Jamendo i Icecast. Naravno, reprodukcija strimova raznih lokalnih i internet radio-stanica takođe je „a must have” jedne ovakve alatke. Prilikom reprodukcije, u zavisnosti od izabrane kartice, u bočnoj traci prikazaće biografiju izvođača, podatke ili tekst numere i sliku albuma dobavljene sa Interneta (isto kao i Amarok), ali će takođe omogućiti i da se u listu dodaju pesme sličnog izvođača iz lokalne kolekcije ili sa njegovog Last.fm radija. Upravljanje prenosnim medijima neizostavna je stvar, pa muzika iz plej liste s nekoliko klikova može da se iskopira na iPod, iPhone ili neki drugi prenosni uređaj.
Multimedijalni tasteri na tastaturi upravljaće reprodukcijom, ekvilajzeri sa predefinisanim preseti ma peglaće krajnji zvuk, status plejera biće prikazan u OSD oblačiću ili pomoću sistema za obaveštavanje, dok ćete omote albuma moći da organizujete preko menadžera albuma, koji odlično funkcioniše.
Kada su napredne mogućnosti u pitanju, Clementine će korisniku omogućiti da željenu muziku potpuno besplatno prekodira u MP3, Ogg Vorbis, Ogg Speex, FLAC ili AAC format. Treba vam više plej listi otvorenih istovremeno? Nema problema, u karticama (tabovima) će biti prikazane sve otvorene i/ili kreirane plej liste, tako da se korisnik veoma lako može prebacivati s jedne na drugu.
Osim smislenih naprednih, tu ima i uvrnutih mogućnosti. Recimo, da li ste znali da upravljanje može da se obavlja pomoću kontrolera za Wii? A da li ste znali da uporedo sa muzikom može da se reprodukuje i ambijentalni zvuk kiše, tako da imate utisak kao da muziku slušate na verandi dok okolo dobuje kiša u ritmu tam-tama...
Program je brz, stabilan i veoma jednostavan za korišćenje. Iako je izrađen na Qt4 bibliotekama, sasvim se dobro uklapa i u GNOME okruženje, a ako imate potrebu da, osim na pingvinima, radite i na nekom vlasničkom operativnom sistemu, Clementine je logičan izbor za vas.