25. 6. 2018.

Ricochet













Иако смо можда име овог програма могли да преведемо и са „Рикошет” јер је и на енглеском то прави назив (енг. Ricochet), то нисмо јер је овде нагласак на дописивању (енг. Chat). Рикочет се некада звао Торисон ИМ (енг. Torrison IM). Овај клијент за анонимно ћаскање се као и Торчет заснива на скривеним сервисима и идентитети су шеснаестокарактерне адресе, као и код Торчета.

У новије време програм је доступан за преузимање преко пакет менаџера у најпознатијим дистрибуцијама и може се претрагом пронаћи као пакет: ricochet-im. Можете га преузети за неку од већ поменутих платформи и са званичног сајта: https://ricochet.im/, или преузети изворни код са Гитхаба и компајлирати га на свом рачунару. Уколико користите Гну-Линукс, прво морате проверити своју хардверску платформу, да ли је i686 или x86_64, што можете урадити покретањем следеће команде из терминала:

uname -i

Онда са сајта (https://ricochet.im/releases/latest/) преузети одговарајућу архиву са компајлираним програмом спремним за покретање. Када отпакујете и покренете Рикочет (из терминала командом ./ricochet), аутоматски ће се покренути Тор, направити скривени сервис, тајни кључ и адресу за вас и спремни сте да додате пријатеље и започнете тајно ћаскање.


Рикочет се такође може сматрати портабилним јер је једина ствар која вам гарантује поседство ваше адресе за контакт унутар мреже тајни кључ и из њега изведена шеснаестокарактерна адреса. Ова два фајла се налазе унутар фасцикле где сте распаковали Рикочет ~/ricochet/config/data-0. Као и код Торчета, фајлови који ће се у овом фолдеру креирати после првог стартовања су „hostname” и „private_key”.

Оно што је такође занимљиво је да су подаци корисника потребни за успостављање шифроване комуникације на овим клијентима који функционишу преко Тора виртуелно равни нули. Нема корисничких имена и компликованих шифара које је тешко запамтити или држати у тајности, нема адреса електронске поште, ни ваше ИП адресе, сигурносних питања, апсолутно никаквих података о вама који се негде бележе. Нема ни централног сервера који може повезати корисничке налоге са стварним особама, нити ишта слично.

Може се рећи да је Рикочет анонимни клијент за ћаскање без метаподатака. Приватност корисника је загарантована, осим ако сами својом вољом не открију свој идентитет, као и анонимност на овој мрежи, а опет је све веома лако, једноставно, функционално и портабилно.

Извор: ЛиБРЕ! часопис