28. 10. 2018.

ЛиБРЕ! часопис: Сербиан Опенбокс
       
                  Рецензија је објављена у ЛиБРЕ! часопису број 49 
                     Аутор је Радомир Трифуновић
Већ смо навикли да уз бројне празнике током јануара месеца имамо и један редован догађај који може да привуче пажњу поштовалаца отвореног кода. Иако датум изласка нове верзије није фиксиран, дистрибуција има стабилне ауторе, још стабилнију основу, па тако по пети пут можемо да видимо ново издање на српском језику Сербиан ГНУ/Линукс 2018. Пројекат је остао са истим циљевима као и 2014. године, а корисницима су испоручене две едиције, са КДЕ графичким окружењем и Опенбоx менаџером прозора, обе са 32-битном и 64-битном архитектуром. Поред тога, као додатак за нове кориснике, доступан је за преузимање и пратећи приручник у ПДФ формату. Графички изглед је задржао исти тренд и овогодишње издање је уприличено као омаж најпознатијим филмовима Слободана Шијана. За обликовање дистрибуције коришћена је и ауторска ризница у којој, поред већ преинсталираних програма, можемо пронаћи и корисне пакете као што су: домаћи јфристил (енг. JFreeSteel) читач докумената, гис-ведер (енг. Gis-Weather) временску прогнозу, дедбиф (енг. Deadbeef) аудио-плејер, трукрипт (енг. Truecrypt), дропбокс, jандекс-диск (енг. Yandex-disk) итд.

Пошто је наш часопис редовно и афирмативно пратио развој домаће дистрибуције и указивао на значај пројекта на српском језику, у овом тексту ћемо покушати да приближимо читаоцима употребу Опенбокс менаџера прозора, његове поставке и начин корисничког прилагођавања. Уз незахтевно радно-окружење, избор преинсталираних програма које ћемо добити по инсталацији, могао би се окарактерисати као квалитетан и одговарајући. Као најважније апликације могле би да се истакну PCManFM и Кетфиш за управљање фајловима, Синаптик и ГДеби за инсталацију пакета и веб-прегледач Фајерфокс. Одељак за мултимедију попуњавају Аудашус (енг. Audacious) као музички плејер, ВЛЦ и СМПлејер за видео-емитовање, као и Curlew конвертер и Брасеро резач дискова. Од канцеларијског софтвера ту су Абиворд процесор текста, таблични Гнумерик и едитори текста, једноставни Лифпед и напредни Џини. За графички део задужени су Мираж и ГИМП, док интернет секцију попуњавају клијенти за видео, електронску пошту, инстант поруке, торент, ИРЦ и праћење вести. Присутни су и корисни алати за архивирање, партиционисање, чишћење система, мониторинг итд.
Комплетна подешавања за менаџер прозора налазе се у опенбокс фолдеру на путањи /home/user/.config. Ту ћемо пронаћи оригинално три фајла, а у нашем случају четири. Тај додатни eng-menu.xml су аутори дистрибуције поставили за кориснике који желе да имају мени на енглеском језику. Аутостарт фајл нам показује који ће процеси бити подигнути са стартовањем система. Апликација Нитроген ће добавити подразумевану позадину, укључиће се композитни менаџер конки десктоп монитор и подићи подешени бмпанел2. У истом фајлу налази се и тројна поставка за тастатуру, чувар екрана, а можемо да видимо и две ставке које су спремне за покретање, због чега је потребно уклонити ознаке испред линија. Ради се о временској прогнози и стању батерије у случају да је систем инсталиран на преносни уређај. У случају да корисник нпр. жели подићи панел тинт2 уместо постојећег, потребно је да замени одговарајућу линију бмпанел2 на тинт2, а то може урадити преко менија Поставке-Опенбокс-Измени аутостарт. Фајл menu.xml служи да би се подесио мени који видимо када извршимо десни клик на десктоп, а аутори су за његове измене предвидели путању у менију на Поставке-Опенбокс-Измени menu.xml. Корисници којима се измена .xml фајлова чини ризична, могу активирати и Обмену графичку апликацију, преко путање Поставке-Опенбокс-Уређивач менија и тако на безбеднији начин прилагодити постојећи мени својим потребама.
Фајл који доноси преостала подешавања за Опенбоx именован је као rc.xml, а у његово ручно подешавање можемо кренути преко менија: Поставке-Опенбоx-Измени rc.xm.. Корисницима препоручујемо да пре било каквих измена у конфигурационим поставкама оставе резервне копије оригиналних фајлова на сигурно место. За највећи део подешавања постоје графички програми који су у менију насловљени као: Подешавање апликација (OBApps), Управљач подешавањима (Obconf) и Подешавање изгледа (Lxappearance). OBApps је пројектован на поставке изгледа појединачних програма, а које се односе на фокус, декорацију, минимизовање и слична подешавања. Преко апликације Обцонф подешава се тема менија, изглед и понашање прозора, фонтови, примарни монитор, понашање миша, обавештајна зона, број радних површина и њихове маргине. Покретањем програма Lxappearance добијамо могућност одређивања генералне теме, боје (ако тема дозвољава) подразумеваног пакета икона, теме за показивач миша, изглед алатнице, звучне догађаје итд. Ако је корисник навикнут на деловање преко тастерских пречица, њихово прилагођавање ће морати да изведе ручним изменама фајла rc.xml. На интернету се може пронаћи већ неко време неодржавана апликација Оbкеy, али која може послужити за подешавање пречица, па ауторима препоручујемо да ову алатку убаце у следеће издање дистрибуције.
Прегледајући ставке подразумеваног менија можемо да скренемо пажњу на неколико опција које ће свакако затребати по извршеној инсталацији на тврди диск. Систем-Подешавање пријаве омогућава да корисник подеси аутоматско логовање без уношења лозинке. Када се отвори текстуални фајл, потребно је пронаћи ставку #autologin-user=username, уклонити ознаку и уписати своје корисничко име. Такође, уклонити ознаку и испред линије #autologin-user-timeout=0 и сачувати документ. Иако можете нову ризницу додати преко управника пакета, исти поступак је омогућен директно преко текстуалног фајла, користећи ставку у менију Систем-Измена софтверских извора. За измену тапета предвиђена је алатка Нитроген, на путањи Поставке-Одабери бирајте позадину. Апликација зна понекад да забагује, па у том случају због ресетовања треба обрисати скривени фолдер на путањи /home/user/.config/nitrogen. Ставка Поставке-Подразумевани програми покреће алатку libfm-pref-apps, уз помоћ које можете подесити подразумевани веб-прегледач и програм за пријем е-поште. У менију се на неколико места може пронаћи опција Помоћ на мрежи, а њеном активацијом одлази се на матични сајт, на страницу са Опенбоx саветима, где се може пронаћи још неки корисни податак. Ту ћете видети и да су аутори омогућили да преузмете почетни конфигурациони опенбокс фолдер, за случај да сте пореметили ваше фајлове са подешавањима, а нисте оставили резервну копију.
Наш генерални утисак, стечен током вишедневног коришћења домаће дистрибуције, је више него позитиван и без икаквих нежељених дешавања. Оперативни систем је веома брз, са тренутним одзивом апликација, баш онако како се очекује од једног окружења са малом потрошњом ресурса. По подизању, Сербиан Опенбокс 2018 показује заузеће од 140/200МБ РАМ-а, зависно од одабране архитектуре. Поједине од преинсталиних апликација нису лагане на ресурсима, као што је подразумевани веб-прегледач, па ако је на вашем рачунару одзив тог програма спор, испробајте Мидори, као штедљивију варијанту. Кад већ помињемо Фајерфокс, вреди напоменути да долази са прикључцима за Јава, Ксине (енг. Xine), ВЛЦ и Адобе Флаш садржај, па је приступ видео-фајловима, али и порталу еУправа, остварив преко сесије уживо. Корисницима препоручујемо, без обзира на искуство, да спроведу тестирање и увере се у квалитет и поузданост. Могуће је да баш ова дистибуција буде оптимално решење за ваш стари лаптоп или лимитирани нетбук. Ако се ипак догоди да вам, из било ког разлога, то што затекнете на десктопу не одговара, немојте га уклањати са рачунара, већ можете поступити по предлогу аутора који је наведен у ПДФ приручнику, тј. пошто Опенбокс на диску заузима величину од само неколико мегабајта, добра је прилика да се на стабилној основи паралелно инсталира и испроба неко друго графичко окружење.

https://libre.lugons.org/index.php/broj-49/