7. 10. 2018.

Krusader











Управљање фајловима за корисника представља један од главних задатака у свакодневном раду, без обзира да ли се ради о пословном или приватном рачунару. Проналажење, мењање, брисање или њихово отварање у одговарајућем програму у знатној мери поједностављује примена квалитетног софтвера за ту намену. Иако на Линуксу постоје бројна оперативна решења која се налазе као подразумевани управници фајлова на разним дистрибуцијама, постоји приличан број нових корисника који траже адекватну замену за Total Commander, који су до јуче користили на власничком оперативном систему. Као могућа опција, обично се предлаже и двопанелни Krusader, који је предвиђен за употребу уз КДЕ сучеље, али га је могуће инсталирати и на осталим графичким окружењима.

Када се Krusader први пут покрене, програм ће приказати да ли је инсталиран алат за компресију фајлова и које екстензије постоје као опција за употребу. Као код сличних апликација, доступне су бројне опције за подешавања, како самог физичког изгледа, тако и разних поступака за манипулацију фајловима. Интерфејс стандардно приказује два панела који омогућавају брзо премештање са једног панела на други. Поред тога, на панелима се може отворити више картица, као и искачући панел који кликом на одговарајућу икону, може заузети све четири позиције у оквиру панела. Зависно од потреба појединачних корисника, подразумеваном изгледу се у доњој зони могу прикључити функцијска трака са тастерима, као и емулатор терминала.










Ако не желите да вам подразумевано буде видљив искачући панел уграђен као бочна трака, за брзу навигацију можете користити почетну икону у траци локације. Кликом на иконицу са леве стране отвориће се искачући прозор који може да послужи као бочна трака за дијалог. Поред кретања међу главним фасциклама, на истом месту је могуће монтирање уређаја и повезивање са удаљеним мрежним местом. Krusader садржи могућност образовања профила, па се тако могу направити профили за одређене намене са потпуно различитим подешавањима и истовремено одредити који ће се од њих учитати при покретању програма. Прегледом ставки у менију, закључује се да програм садржи све уобичајене радње за лако управљање фајловима, као што су спајање, распакивање, упоређивање, трансфер, али и креирање и оверу контролне суме. Krusader поседује опцију покретања и у кореном режиму, преко ставке у менију Алати, што изискује додатни опрез.

За кориснике који су већ користили сличне менаџере фајлова, управљање овим програмом ће бити врло једноставно и лако. Све што је напреднијем кориснику неопходно, налази се на уобичајеном месту и вероватно ће бити потребно само прилагодити тастерске пречице сопственим навикама. За мање искусне кориснике, препорука би била одмах не одустају од програма ако им се учини превише компликован. За почетак, у менију Приказ може се извршити пребацивање на Сажети приказ, а могу се извршити још нека графичка подешавања да интерфејс буде приближнији са познатим фајл менаџерима, па би се тако процес транзиције на нови изглед учинио безболнијим. Програм је у целости преведен на српски језик и доступан је за преузимање у свим познатијим дистрибуцијама.

https://krusader.org/