7. 6. 2019.

К‑новчаник













Корисници рачунара често управљају великом количином података, од којих су неки поверљиви. У овакве посебно спадају лозинке. Памтити лозинке је тешко, а записивати их на папир или у текстуални фајл небезбедно.

К‑новчаник 5 пружа безбедан начин за складиштење лозинки и других тајних података, тако да корисник треба да памти само једну лозинку уместо бројних различитих лозинки и креденцијала.

Затварање новчаника
Новчаник је складиште лозинки. Обично је довољно имати само један новчаник обезбеђен главном лозинком, али вам Менаџер К‑новчаника 5 омогућава и да организујете велику збирку лозинки у више новчаника.

За складиштење лозинки подразумевано се користи новчаник по имену kdewallet. Овај новчаник је обезбеђен вашом пријавном лозинком, и биће аутоматски отворен по пријави, ако је kwallet_pam инсталиран и правилно подешен. У појединим дистрибуцијама (нпр. Арч линукс) kwallet_pam није подразумевано инсталиран.

Остали новчаници морају ручно да се отворе.
Нов новчаник може да се направи на два начина:
преко ставке менија Фајл → Нови новчаник у Менаџеру К‑новчаника 5;
у Системским поставкама, помоћу дугмета Нови... у модулу К‑новчаник;

Ако још нисте направили новчаник, погледајте одељак о коришћењу К‑новчаника 5.

К‑новчаник 5 ће користити ГПГ при складиштењу новчаника̂ и читању из њих. Дијалог за лозинку појављује се само једном. Када се новчаник затвори после првог отварања, наредна отварања унутар исте сесије одиграће се нечујно.
Унутар једне сесије, могу се користити оба формата фајла. К‑новчаник 5 ће прозирно открити формат фајла и учитати одговарајућу позадину за његову обраду.
За коришћење осетљивих података из класичног формата новчаника са новом позадином, испратите ове кораке:

Направите нови новчаник на основи ГПГ‑а
Покрените Менаџер К‑новчаника 5, преко К‑извођача (Alt+F2) или другог покретача програма (менија), и изаберите стари новчаник. Затим идите на Фајл → Извези шифровано да направите фајл архиве са осетљивим подацима.
Изаберите нови новчаник на основи ГПГ‑а, а затим Фајл → Увези шифровано да изаберете фајл који сте управо сачували.
Идите у Системским поставкама, Детаљи налога → К‑новчаник, па изаберите новостворени новчаник на основи ГПГ‑а из листе Изаберите новчаник ће се подразумевано користити:.
Алтернативно употребите Увези новчаник..., али тада морате да изаберете .kwl фајл који одговара старом новчанику, а налази се у фасцикли kwalletd у qtpaths --paths GenericDataLocation.

Приручник за К‑новчаник 5 - остатак текста