22. 6. 2019.

Kazam Screencaster












Pojedini korisnici Linuxa vole da sređuju svoje sisteme, menjaju ih do neprepoznatljivosti, a zatim da to dele sa ostalima. Tu su i osobe koje se odužuju zajednici pomažući drugima oko raznih problemima kroz savete i vodiče. Neki opet vole da igraju video-igre i da to ovekoveče. Upotreba slika na ovaj način bi bila prava patnja kako za kreatore, tako i za zainteresovane korisnike. Za ove tri kategorije korisnika, a i za mnoge druge, posebno je korisna grupa programa za snimanje sadržaja ekrana i pred nama je jedan veteran prisutan na sceni već sedam godina pod nazivom Kazam.

Odlučili smo da potražimo zvaničnu stranicu projekta, ali osim nekoliko rezultata sa makedonskim sajtovima (kazam – kažam), jedino što smo pronašli je Launchpad stranica. Na njoj stoji da je poslednja verzija programa iz 2014. godine, što nas je malo zbunilo i obeshrabrilo, ali nismo odustajali od testiranja. Nakon instalacije i pokretanja dobijamo jedan mali prozor, ali sa dovoljno opcija koje vam mogu biti potrebne. Za početak treba da odaberete da li želite da snimate ceo ekran, jedan prozor ili samo obeležen deo ekrana. Ispod možete podešavati opcije ukoliko želite da se čuje zvuk sa vaših zvučnika ili sa mikrofona, kao i da li da se vidi kursor miša. 













Za „detaljnija” podešavanja smo se uputili u Preferences, a to je jedino što postoji u podmenijima, pored izlaza iz programa i informacija o njemu. Prvi tab sadrži postavke vezane za zvuk i ovde možete podesiti koji izlaz koristite za zvučnike, a koji ulaz za mikrofon, ukoliko želite i zvuk na vašem snimku. Sledeći tab pruža izbor čuvanja video-materijala u WebM, mp4 ili AVI formatu, pri čemu poslednji ima tri kategorije kvaliteta – RAW, HUFFYUV i LosslessJPEG. U ovom tabu stoji i opcija za broj slika u sekundi, kao i mogućnost automatskog čuvanja snimaka u direktorijumu koji odaberete. Osim snimanja sadržaja ekrana u video formatu, 

Kazam podržava i slikanje radne površine, ako već nemate program namenjen tome u vašem grafičkom okruženju, tako da u opcijama ima deo posvećen i ovoj funkciji. Pored automatskog čuvanja, kao i u prethodnom tabu, moguće je podešavati zvuk pri „okidanju” snimka, a možete da birate između Nikon i Canon fotoaparata, što je, moramo priznati, veoma zanimljiv detalj. Snimanje ekrana ne može biti jednostavnije, na jedan klik kreće odbrojavanje i snimanje počinje. Ukoliko želite, možete ga pauzirati iz sistemske trake ili automatski otvoriti u nekom programu za obradu video-materijala.

Nakon testiranja, vraćamo se na prvobitni utisak izazvan datumom izlaska poslednje verzije. U pitanju je jednostavan program koji je bezmalo doveden do savršenstva, tako da se ne oseća potreba za novim izdanjima. U skladu sa premisom „Ako nije pokvareno, ne popravljaj” – Kazam radi jednu stvar i radi je dobro i predstavlja odlično „parče” softvera koje treba da služi kao primer ostalima, ne samo u svetu slobodnog softvera, nego i van njega.

Izvor: Svet Kompjutera