1. 8. 2013.

SMPlayer










Danas imamo nekoliko programa koji nam omogućavaju reprodukciju multimedije, a za njih postoji i veliki broj frontendova koji nude različite opcije i uklapaju se u različita okruženja. Jedan od takvih je i SMPlayer, koji koristi čuveni MPlayer kao motor za reprodukciju i dostupan je kako za Linux tako i za Windows.

Program je najbolje potražiti u bazi paketa vaše distribucije, jer je velika verovatnoća da se tamo nalazi, a ukoliko to nije slučaj, onda vam jedino ostaje da preuzmete izvorni kôd sa matičnog sajta i kompajlirate ga ručno, prateći uputstva koja se nalaze u datoteci install.txt. SMPlayer koristi Qt4 biblioteke, što znači da se odlično uklapa u KDE 4, a istovremeno pruža čist i pregledan interfejs, koji je inače preveden i na srpski jezik. Centralni deo prozora, logično, zauzima površina za reprodukciju video zapisa. Ispod nje se nalaze panel sa kontrolama za reprodukciju i statusna traka. Iznad se nalazi panel sa prečicama ka najvažnijim opcijama i traka menija.

Spisak formata koje SMPlayer može da reprodukuje je poveliki, naravno zahvaljujući MPlayeruJedna od najznačajnijih pogodnosti koju ovaj plejer pruža je pamćenje postavki za svaku datoteku (jačine zvuka, pozicije…), tako da će se reprodukcija nastaviti na istom mestu i sa istim parametrima nakon restartovanja programa i ponovnog puštanja određene datoteke. SMPlayer krasi i odlična podrška za titlove, kao i pregršt opcija za njihovo podešavanje, podešavanje boje, pozadine, fonta itd. Podrška za SSA/ASS titlove obezbeđuje kvalitetan prikaz titlova, bez iskrzanih ivica i stapanja sa pozadinom. Nepotrebno je isticati video ekvilajzer i mogućnost menjanja brzine reprodukcije. Ukoliko na videu postoji šum ili neka slična anomalija, tu je nekoliko filtera za uklanjanje šuma, deinterlacing, postprocessing i slično, dok za manipulisanje zvukom postoje tri filtera za veštačko „širenje” stereo zvuka, karaoke (uklanjanje glasa) i normalizaciju zvuka.

Kada zavirite u dijalog za podešavanje, bićete prijatno iznenađeni količinom opcija koje su na raspolaganju. Zaista je moguće podesiti svaku sitnicu, a raspored elemenata je logičan i odličan, tako da se tražena opcija veoma lako pronalazi.Ovakav program sigurno zaslužuje svaku preporuku, pogotovu ako koristite KDE4 i tražite dobar program za reprodukciju multimedije koji će se fino uklopiti u okruženje. U praksi se ovaj program pokazao kao odličan izbor. Slika koju prikazuje je kvalitetna i fluidna a sam program se izvodi prilično brzo i stabilno, dok pritom nije gladan hardverskih resursa.


http://smplayer.sourceforge.net/