4. 8. 2013.

Kwheezy











Kwheezy je još jedan distro zasnovan na Debianovoj stabilnoj grani sa dobrim izborom GNU/Linux softvera otvorenog koda. Cilj autora je bio da se dobije operativni sistem opšte namene sa dobro konfigurisanim KDE grafičkim okruženjem koji bi bio prilagođen i novajlijama sa što više alata podešenim po principu out of the box. Kwheezy je potpuno kompatibilan sa  najnovijim Debianom 7.1 i stići će na vaš računar  sa velikim brojem instaliranih aplikacija, dodataka, fontova i drajvera koji će vam biti potrebni u svakodnevnom radu.

Ova verzija distroa, kao i kod Debiana, koristi KDE 4.8.4 i kernel 3.2. Od spakovanih programa mogu da se izdvoje, za upotrebu vaše multimedije, VLC plejer i Clementine. Od kancelarijskih programa, instalirani su Calligra i LibreOffice, a od grafičkih alata Gimp, Krita, Inkscape i Scribus. Kao veb čitač, tu je Firefox, a kao mejl klijent Thunderbird, dok se za komunikaciju brinu Jitsi i Konversation. Za audio/video editovanje moći će da vam posluže dobri alati kao što su Kdenlive, Arista Transcoder, WinFF i Audacity. Od instaliranih aplikacija, tu su još i Google Earth, Wine i Virtual Box.

Za instalaciju se mogu  preuzeti DVD slike u 32-bitnoj i 64-bitnoj arhitekturi. Dok se ne završi preuzimanje, možete pogledati malo više informacija i slika o ovom distrou.


http://www.kwheezy.com/en/