19. 12. 2016.

Liferea













Liferea je još jedna od vrlo upotrebljivih aplikacija pomoću kojih možete pratiti vesti. Ovaj RSS čitač je program otvorenog koda koji je ime dobio kao skraćenicu od Linux Feed Reader. Iako je zasnovan na GTK bibliotekama sasvim je upotrebljiv za rad na drugim grafičkim okruženjima, ali i nezahtevnim menadžerima prozorima. Program podržava sve poznatije formate feedova, kao što su RSS/RDF, Atom OPML, CDF i OSC.

Kao neke od glavnih osobina ovog programa, mogu se pomenuti automatsko ažuriranje izvora vesti, korisnički filteri, proksi podrška, vizuelna i audio obaveštenja, korišćenje tasterskih prečica, kao i omogućen uvoz i izvoz OPML fajlova. Korisnici su u mogućnosti da sortiraju svoje izvore vesti, da im dodele oznake, omoguće ili onemoguće prikazivanje slika u pregledu, kao i da brzo sakriju stablo izvora radi udobnijeg čitanja.



Upravljanje aplikacijom je jednostavno i nakon kratkog upoznavanja korisnici neće imati nikakvih problema u radu. Priključivanje novih izvora sa vestima je intuitivno koncipirano, dok se interval ažuriranja može postaviti na podrazumevanim vrednostima za ceo program ili podesiti za svaki poseban dovod. Liferea omogućava interni veb pregled, uz pomoć otvaranja posebnih tabova, ali je moguće u podešavanjima, odabrati podrazumevani eksterni veb pregledač. Kao bitno, program omogućava sinhronizaciju sa servisima InoReader, Reedah, TheOldReader i TinyTinyRSS.

Matična strana projekta: http://lzone.de/liferea/