26. 12. 2016.

KeePassX




Један од видова безбедности јесте шифра. Данас просечан корисник има минимално пет различитих налога: за мејл, омиљени форум, друштвену мрежу, онлајн продавницу и ко зна шта још, а све од наведеног може бити и у множини. Једини начин на који корисник може да утиче на безбедност свог налога јесте да има „добру” шифру (и да је редовно мења). Шта значи добра шифра? Више о шифрама могли сте чути и на Балкону (енг. Balccon) 2015. године (http://goo.gl/6PRv4H). Укратко, шифра не сме бити ништа смислено. Најједноставније речено, требало би да је насумично генерисан, што дужи низ што различитијих карактера. 

Ту се јавља неколико проблема, први је како генерисати? То је заправо најмањи проблем и може се решити на више начина. Можемо да искуцкамо жмурећи насумично по тастатури, генерисати хеш (енг. hash) било чега, користити rand() функције или програме за то намењене. Али проблем како тако насумично генерисану шифру упамтити, а како тек пет или више њих (добро је познато правило да се шифре не смеју записивати по цедуљицама), не може баш било која апликација да реши. КиПас је једна од ретких апликација која може да се похвали готово свим сегментима манипулисања и владања шифрама.

КиПас је апликација која служи за чување шифара, поред тога има могућност и генерисања шифара уз одабир карактера који ће учествовати и њиховог броја, све то уз прилично лепо организован графички интерфејс који је врло јасан и прегледан. У левом делу налазе се групе и подгрупе које можете сами креирати организовати, нпр. мејл, друштвене мреже, форуми… Док се са десне стране отвара списак креденцијала за одабрану групу или могућност за нови унос.

Све што у програму желите да урадите, можете на више начина, кроз тулбар (енг. toolbar), десним кликом или скраћеним путем, комбинацијом тастера на тастатури. Додатна могућност јесте да се уз сваки унос шифре, под опцијом „Advanced” дода и неки атрибут нпр. кратак опис који садржи одређени текст или чак прилог (енг. attachment), који ће такође бити шифровани.