11. 12. 2016.

SparkyLinux 4.5

Razvojni tim je objavio dostupnost novih izdanja SparkyLinux 4.5, distribucije zasnovane na Debian testing riznicama, koja je ranije bila više poznata po upotrebi laganih grafičkih okruženja i menadžera prozora. Ova verzija nosi kodno ime Tyche, a za preuzimanje su omogućene verzije sa grafičkim okruženjima LXDE, LxQt, KDE, Mate i Xfce8. Pored navedenih, postoje i pripremljene ISO slike kao MinimalGUI i MinimalCLI. Svi instalirani paketi su sinhronizovani prema Debian testing riznicama sa datumom 29.novembar 2016.

Novo izdanje dolazi sa kernelom  4.8.7, dok je u Sparky riznici dostupan u verziji 4.8.12. Podrazumevani veb pregledač je Firefox ESR 45.5, dok je u sopstvenoj riznici dostupna verzija 50.0.2. Od ostalih bitnih paketa, tu je Icedove 45.4, LibreOffice 5.2.3, sistemd 232-6, libc6 2.24 itd.


Korisnicima se preporučuje da obrate pažnju na Sparky riznicu koja bi trebalo da bude sasvim upotrebljiva na Debian testing grani. Tu se mogu pronaći redovno ažurirani programi kao što je Pale Moon, Wps Office, Vivaldi, TeamViewer, Master PDF Editor, Grub-customizer i još mnogo korisnih paketa.

Zvanična objava: https://sparkylinux.org/sparkylinux-4-5-is-out/

Preuzimanje: https://sparkylinux.org/download/