21. 4. 2013.

Kako možete pomoći Debianu?


Ako razmišljate da pomognete Debianu u razvoju, postoje mnoge oblasti gde iskusni i neiskusni korisnici mogu da učestvuju:

1. Možete jednostavno testirati operativni sistem i programe u njemu praveći izveštaje o pronadjenim greškama. Sistem praćenja bagova možete pratiti i učestvovati sa dodatnim informacijama.

2. Ako ste iskusni korisnik, možete pomoći drugim korisicima preko mejl listi ili IRC kanala #debian. Za više informacija o opcijama za podršku i dostupnim izvorima, pročitajte više na stranicama podrške.

3. Možete pomoći prevodjenjem aplikacija ili Debian relevantnih informacija na vaš jezik (veb stranice, dokumentacija) i tako se uključiti u projekat prevodjenja (diskusija je uglavnom na .i18n mejl listi). Vi možete i početi novu grupu za prevodjenje, ako ne postoji na vašem jeziku. Za više informacija, pročitajte stranice Internacionalizacija.

4. Možete pomoći u održavanju aplikacija koje su već dostupne u Debian operativnom sistemu, posebno one koje mnogo koristite, pomažući u zakrpama ili dodatnim informacijama u sistemu za praćenje bagova za te pakete. Takodje, možete da se uključite direktno u održavanje paketa i postanete član tima za održavanje ili da se priključite timu softverskog projekta Alioth.

Kompletan tekst