23. 4. 2013.

Šta znači slobodan?


Ili šta podrazumevate pod slobodnim softverom?

Napomena: U februaru 1998. jedna grupa je odlučila zameniti pojam "Free Software" (slobodni softver) s "Open Source Software" (softver sa otvorenim kodom). Kako će biti razjašnjeno u donjoj raspravi, oba pojma u biti znače istu stvar. 

Mnogi ljudi, kojima je slobodni softver nov, zbunjeni su jer se reč "free" u pojmu "free software" ne koristi na očekivani način. Njima "free" znači "besplatan". Engleski rečnik navodi skoro dvadeset različitih značenja reči "free". Samo je jedno od njih "besplatan". Ostale se odnose na slobodu i nepostojanje ograničenja. Kada govorimo o free software, mislimo na slobodu, a ne na cenu. 

Softver koji je "free" jedino u smislu da ne morate plaćati za njegovo korišćenje jedva je malo slobodan. Može vam se zabraniti njegovo širenje, a skoro sigurno vam je zabranjeno njegovo poboljšavanje. Softver licenciran besplatno obično je oruđe u oglašavačkoj kampanji za propagiranje srodnog proizvoda ili upropaštavanje manjeg konkurenta. Nema garancija da će ostati slobodan. 

Istinski "free" softver uvek je slobodan. Softver stavljen u javno vlasništvo se može izvući i umetnuti u neslobodne programe. Društvo će izgubiti sva poboljšanja. Kako bi ostao slobodan, softver mora imati autorska prava i licencu. 

Za neinicirane, program ili je slobodan ili nije. Stvarni život je puno složeniji. Kako biste shvatili kakve vrste stvari ljudi podrazumevaju nazivajući softver slobodnim, moramo malo skrenuti u svet programskih licenci. 

Kompletan tekst