20. 3. 2017.

К‑налазач













К‑налазач је алатка за тражење одређених фајлова на рачунару по имену, односно обрасцу имена, и другим атрибутима. На пример, могу се тражити фајлови задатог типа, или са задатим словима у имену фајла. К‑налазач можете покренути из К‑освајача (у режиму менаџера фајлова) избором Алатке → Нађи фајл... (Ctrl+F) из менија. Ако желите да користите К‑налазач као самосталну алатку, покрените га К‑извођачем.

По покретању К‑налазача видећете сасвим једноставан прозор. Унесите име фајла који тражите у поље По имену:. Можете користити џокере, као и тачку-зарез за раздвајање више имена.
Изаберите фасциклу у којој ће се тражити уносом у поље Тражи у: или кликом на Прегледај... (скривене фајлове и фасцикле можете приказати и сакрити у дијалогу пречицом Alt+. или F8), па притисните Enter или кликните на Нађи. Дугметом Заустави обустављате претрагу. Резултати претраге могу се сачувати као ХТМЛ или обичан текст, дугметом Сачувај као....
Ако је попуњено Укључи потфасцикле, биће претражени и све потфасцикле фасцикле коју сте изабрали. Ако укључите Разликуј величину словаК‑налазач ће узети у обзир само фајлове код којих се тачно поклапа величина слова. Укључите опцију Прикажи скривене фајлове да и њих обухватите претрагом. Попуњавањем Користи индекс фајлова налажете да се користи индекс фајлова који се прави за наредбу locate, ради убрзавања претраге.
Можете користити следеће џокере у именима фајлова и фасцикли:
звездица (*)
Звездица замењује произвољан број било којих знакова (чак и ниједан). На пример, потрага за pera* може наћи фајлове perapera.png и pera_ne_sme_procitati_ovo.kwd, док per*.kwd може наћи periskop.kwd и pera_ne_sme_procitati_ovo.kwd.
знак питања (?)
Насупрот звездици, знак питања замењује тачно један знак, па ће per? наћи pera, али pera? неће наћи ништа, пошто се фајлови зову pera и pera.png. У образац можете ставити колико хоћете знакова питања, што ће поклопити тачно толико произвољних знакова.
скуп знакова ([...])
Поклапа било који од знакова у угластим заградама.
Наравно, можете комбиновати више џокерских симбола у истом обрасцу.
Резултати претраге приказују се у пољу испод. Кликните десним на избор у овом пољу да добијете контекстни мени са могућим радњама над обухваћеним фајловима или фасциклама.