17. 9. 2018.

Начин повратка изгубљених података















Случајно обрисани документи или драга слика данас ​је веома честа појава ​што због брзине којом управљамо подацима,​ што због програмерских грешака односно багова,​ а врло често и услед отказивања уређаја. Никада се овај проблем не може у потпуности предупредити ​па је зато добро да знамо шта можемо учинити у случају губитка битне информације.
Фоторек
Фоторек (енг. Photorec) је слободан и бесплатан алат, настао од Тестдиск (енг. Testdisk) програма. Његов опсег функција је знатно умањен у односу на Тестдиск, што је у овом случају добро и сматрамо да је један од најбољих алата када је потребно хитно повратити изгубљену датотеку. Фоторек приступа носачима података у режиму читања и тиме не наноси додатну штету изгубљеним подацима. Фоторек спасава изгубљене слике, пдф документе, видео-записе и томе слично. За његово коришћење није потребно познавати дубљу проблематику управљања датотекама, јер је његов интерфејс прилично једноставн за коришћење. Фоторек је доступан за све популарне оперативне систем што укључује Виндоуз, Линукс и Мек ос.
Нестале слике
Приказаћемо вам спасавање података са Ес-Де картице која се користила у телефону и где су подаци нестали услед корупције картице или софтверске грешке. Нема веће суштинске разлике између спасавања података са меморијских картица, хард дискова и сличних медијума, али ћемо се зарад једноставности текста усредсредити на меморијске картице. Обратите пажњу на који начин ћете повезати меморијску картицу на рачунар, јер читач игра битну улогу у брзини уписа и читања. То ће знатно утицати на време завршетка посла који може да траје или један час или један дан. Када случајно обришете датотеку, најважније је да више не користите одабрани медијум односно меморијску картицу, због самог начина функционисања картице: сваким даљим уписом нових података смањује се шанса за враћање обрисане датотеке. Напомињемо да потпуни опоравк изгубљених датотека није увек могућ и зависи од многих фактора. Због самог начина функционисања система датотека, јако је битно да када уочите да вам недостају тражене датотеке – медијум ставите ван функције. Датотеке никада нису у потпуности избрисане, јер је тако пројектован систем података, да би се повећала брзина рада, а за самог корисника није од великог значаја да ли је датотека физички присутна на хард диску или не. Датотеке које су обрисане, или који су нестале, нису физички обрисане са медијума, већ се њихов индекс брише из табеле података, што значи да датотека и даље постоји физички на медијуму, али се систем понаша као да је обрисана и биће уништена тек када се на њено место упишу нови подаци. Због тога није увек могуће извршити потпуно спасавање података, поготово ако се медијум активно користи јер велике су шансе да су празна места где су се некада налазили подаци, попуњена и тиме претходни подаци уништени.