1. 1. 2020.

Dostupan je Septor 2020Dostupno je novo izdanje, treće po redu, distribucije Septor Linux 2020. Kao što je poznato, glavna karakteristika ovog operativnog sistema je obavljanje saobraćaja preko Tor mreže, koja u sadašnjem vremenu važi kao jedan od najsigurnijih načina komunikacije na internetu. Za nedovoljno upućene, radi se o sistemu za rutiranje saobraćaja preko brojnih posrednika koji se određuju i smenjuju nasumično u okviru projektovanog vremenskog intervala. Kada se povežete na Tor mrežu, tamo vas očekuju mnogobrojni mrežni čvorovi sa svih delova naše planete, koji će služiti za prijem, prenos i otpremu korisničkih podataka.

               


Kao osnova za obrazovanje operativnog sistema korišćen je Debian (Buster) u svojoj stabilnoj verziji, sa KDE grafičkim okruženjem. Distribucija se može koristiti preko live režima, uz pomoć usb medija ili instalirana klasično na hard disk. U skladu sa projektnim zadatkom, za preinstalirani sofver odabrane su aplikacije za koje smo smatrali da su adekvatne za distribuciju ovakvog tipa. Par aplikacija je dobilo zamenu, pa sada kompletan spisak programa izgleda ovako:
  • Dolphin i KFind za upravljanje i pretragu fajlova
  • Synaptic i Gdebi za upravljanje i instalaciju softvera
  • Grafika / Multimedija: GIMP, Gwenview. VLC, K3b, Guvcview
  • Кancelarija: LibreOffice, Kontact, КOrganizer, Okular, Kwrite, Kate
  • Internet: Tor pregledač, Thunderbird, Ricochet IM, HexChat, QuiteRSS, OnionShare
  • Alati: Gufw, Ark, Sweeper, KGpg, Kleopatra, MAT, KWallet, VeraCrypt, ISO Image Writer, Bootiso, Kup-backup
Za koreni (root) pristup fajlovima, dostupna je ikona u meniju. Kod prvog pokretanja, Ricochet IM klijent će postaviti pitanje da li korisnik hoće povezivanje preko Tor mreže. HexChat i QuiteRSS su podrazumevano podešeni na Tor mrežu, a korisnici to mogu izmeniti kroz podešavanje ovih aplikacija, u odeljku Network.

Ako ste novajlija na Linuksu, instalacioni proces je jednostavan i traje oko 10 minuta, a ovde možete da pročitate kako se pripremaju mediji za instalaciju. Grafički interfejs instalacionog postupka podrazumevano je podešen na engleski jezik, što se može promeniti već na prvom koraku.                                           Septor-2020-amd64.iso   (signature)  (md5sum)