26. 1. 2020.

Доступан је Сербиан 2020 Опенбокс





Доступно је за преузимање ново издање дистрибуције Сербиан, намењено за рачунаре са слабијим карактеристикама, као и за све оне који су љубитељи оперативних система са малом потрошњом ресурса. У употреби је управник прозора Openbox, а нешто више о његовим подешавањима можете сазнати на овим странама. Као основа у образовању овог издања коришћен је Debian у својој стабилној верзији, са кодним именом Buster.  Величина ИСО слике за преузимање износи око 1.4 ГБ, док ће по инсталацији, заузети простор на хард диску бити нешто око 5 ГБ. Додатне снимке екрана можете погледати овде.


Апликације које долазе уз Сербиан 2020 Openbox, важе за мање захтевне, а њихов избор изгледа овако:
Ту су још и алати за синхронизацију,  архивирање, клипборд, чишћење система, управљање партицијама и ИСО сликама, подешавање изгледа итд. На овој страни, наведени су неки од савета који вам могу затребати, а односе се на Openbox управник прозора и пратеће програме. Као пар битнијих ставки, треба напоменути да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. Ако сте извршили инсталацију на преносиви рачунар, преко ставке Управљање енергијом, можете омогућити видљивост иконе за батерију.

                 

Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје око 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. Ако некоме са другог говорног подручја затреба, на путањи .config/openbox/ може пронаћи фајл eng-menu.xml, да би користио мени на енглеском језику.