10. 5. 2013.

Šta je KDE?

Instalirali ste Linux i odabrali KDE radno okruženje po prvi put. Ili se možda vraćate na KDE softver nakon dugog odsustva. Ili pak možda planirate da koristite KDE radno okruženje i aplikacije ali želite da se prvo o njima informišete. Šta je ta sjajna stvar koja vas posmatra sa vašeg računara?

Internacionalna zajednica

KDE pripada svima nama
KDE je puno više od samog softvera. To je zajednica sačinjena od programera, prevodilaca, saradnika, umetnika, pisaca, distributera i korisnika iz celog sveta. Naš internacionalni tehnološki tim je uključen u kreiranje najboljeg slobodnog softvera za desktop. Nisu to samo aktivni saradnici, već i korisnici i fanovi KDE softvera koji se mogu naći na svakom delu sveta, svi oni pomažu drugim korisnicma, šire novosti, ili jednostavno uživaju u celom iskustvu.
(Autor slike je Wade Olson)

Novo sjajno radno okruženje

KDE je počeo svoj život kao desktop okruženje. Kako su se povećale aktivnosti tako je i KDE sada internacionalni  tim koji kreira slobodni softver otvorenog koda.
To znači u praksi  da mnogi programi iz KDE zajednice zajedno rade kako  bi vam pružili najbolje moguće iskustvo na računaru. Znači li to da ne možete koristiti KDE aplikacija ako ne koristite KDE desktop? Ne,naravno. Uz pomoć jedne ili dve dodatne biblioteke, aplikacija se može koristiti na skoro bilo kom desktopu. Čak šta više, neke aplikacije ne rade samo na Linuxu, već i na nekim od novih malih uređaja kao što su smartfoni i tableti.
Postoji velika raznolikost programa koji odgovaraju potrebama različitih korisnika, od jednostavnih do moćnih tekst editora, preko popularnih audio i video plejera, pa do veoma sofisticiranih integrisanih razvojnih okruženja. Plus, KDE aplikacije koriste konzistentan korisnički interfejs na različitim desktopovima, šta vama pruža prijatno, poznato i konzistentno okruženje kada koristite bilo koju KDE aplikaciju. Svakih šest meseci izlazi nova, ažurirana verzija aplikacije - poznata pod nazivom Softverska kompilacija (SC). Postoje određene aplikacije koje ne prate ovaj ciklus izdavanja novih verzija i njihove nove verzije se izlaze nezavisno.
KDE aplikacije imaju brojne prednosti, koje čine KDE vrhunskim radnim okruženjem. Neke od tih prednosti su:
  • Prelep i moderan desktop
  • Fleksibilan i konfigurabilan sistem vam omogućava prilagođavanje aplikacija bez potrebe da editujete brojne tekstualne datoteke
  • Mrežna transparentnost vam omogućava da jednostavno pristupate datotekama na drugim sistemima unutar mreže na način kao da su te datoteke na vašem računaru
  • Softverski ekosistem koji sadrži stotine, pa i hiljade aplikacija
  • Dostupnost aplikacija na preko 60 svetskih jezika

Slobodni softver

KDE softver nije tek bilo koji softver. To je Slobodni softver. Za vas kao korisnika to je veoma bitna činjenica, čak i bez ulazka u detalje raznih tehničkih i legalnih aspekata. A zašto je to bitno? Zato što je KDE slobodni sofver, vi ste slobodni da ga koristite kada god hoćete i kako god hoćete, nisu potrebni aktivacioni ključevi, niti postoje ograničenja na broj instalacija. Takođe, ne postoji zabrana da KDE sofver delite sa drugima! Tako da ne samo da imate na raspolaganju moćan alat za rad, nego ga možete podeliti sa porodicom i prijateljima.

Komponente

Dijagram različitih aspekata KDE platforme
KDE predstavlja ogromnu zajednicu ljudi koji prave softver. Svi oni kreiraju softver na postojećoj višegodišnjoj infrastrukturi KDE platofrme.
  • Plasma radno okruženje - elementi korisničkog interfejsa, prilagođeni za različite uređaje kao što su: PC, netbook ili mobilni uređaji
  • elementi KDE Platforme - obezbeđuju zajedničke funkcionalnosti za aplikacije
  • KDE Aplikacije - softverski programi napisani da iskoriste KDE platformu
Dodatne tehničke informacije možete pronaći na stranici KDE TechBase

Ima još!

Stvari ne prestaju ovde! KDE zajednica ima mnogo toga da vam ponudi!
  • Druge platforme - Neke KDE aplikacije su dostupne za Windows, Mac OS X, i mobilne uređaje kao što je Nokia N810.
  • Kancelarijski alati i produktivne aplikacije - KDE nije samo za zabavu, KDE vam pomaže da budete produktivni i organizovani.
  • Framework za razvoj aplikacija - Razmišljate o razvoju neke nove super aplikacije? KDE softver i KDE zajednica vam mogu sigurno pomoći sa tim.