20. 6. 2013.

Firefox ESR











Od izdavanja svog produkta Firefox 10, kompanija Mozilla za svoje korisnike nudi i verziju sa oznakom ESR (Extended Support Release). Zasnovana je na zvaničnoj desktop Firefox verziji i namenjena je za upotrebu u organizacijama, uključujući škole, fakultete, državne uprave, preduzeća i sve one kojima odgovara ovakva produžena podrška.

Za verziju ESR programeri su predvideli da ažuriranje ide daleko sporijim tempom nego kada je u pitanju regularna verzija veb čitača za željom da se IT odeljenjima obezbedi dovoljno vremena da na odgovarajući način testiraju, potvrde i prihvate nova izdanja. Ovakvo izdanje Firefoxa se ne preporučuje korisnicima koji na svom desktopu uvek žele najnovije dostupne funkcije i ne žele da čekaju nekoliko razvojnih ciklusa do pojave nove ESR verzije.

Analitičar Al Hilwa, u svom komentaru, kaže da je Mozilla napravila odličan potez razvojem verzije za poslovne korisnike zbog toga što su velike kompanije svaka po sebi specifične po pitanju tempa izmene softvera koji je u upotrebi, ali zato sve žele da imaju potpunu kontrolu.

Na ovom grafikonu se može videti okvirni plan razvojnog ciklusa, a do aktuelne ESR verzije, dostupne u više jezika, možete doći na strani za preuzimanje. Kako su izgledale promene u dosadašnjem ESR razvoju, možete videti na stranici sa bezbedonosnim ispravkama.