9. 6. 2013.

Enlightenment menadžer prozora











Šta je Enlightenment?

Enlightenment je poznat kao menadžer prozora za Linux/X11 i druge opcije, ali on nije samo to, već je u pitanju i kompletan paket biblioteka koji će vam pomoći da kreirate prelepe korisničke interfejse sa mnogo manje truda nego što se to radi na do sada uobičajen način koristeći tradicionalne alate. Taj paket biblioteka na kome je zasnovan ovaj sve popularniji menadžer prozora, poznat je kao EFL (Enlightenment Foundation Libraries).

Enlightenment i EFL koriste Linux desktop kao primarni osnov za razvoj, ali su isto tako u toku  radovi na unapredjenju i primeni ovog menadžera prozora na mobilnim telefonima, televizijama, netbukovima itd. Testiranja u vršena na x86-32, x86-64, Atom, Power-PC, ARM (ARM9, ARM11, Cortex-A8 itd.), MIPS, Sparc i mnogim drugim arhitekturama. Minimum RAM-a za  Linux sistem + EFL aplikacije iznosi 16MB, a moguće je da se postigne i manje od toga. Za punu funkcionalnost sugeriše se  64MB i sve iznad  toga.


Dodaj.rs
Dodaj.rsDodaj.rs


Enlightenment je menadžer prozora koji ima dosta naprednih mogućnosti, a i grafički je dosta napredniji od bilo kog sličnog proizvoda u rangu. Ipak, ova naprednost ga ne čini puno zahtevnijim od konkurencije,  pa se zato može koristiti na nekim slabijim sistemima gde korisnik i pored sistemskih ograničenja, želi da uživa u nekim naprednijim grafičkim efektima. U poređenju sa Openbox menadžerom prozora ima znatno više estetskih nadogradnji koje radnu površinu i prozore na njoj mogu pretvoriti u veoma zanimljiv prizor.

Jedina od mana koja bi se mogla prikačiti Enlightenmentu je to što, za razliku od Openbox window managera, njegova konfiguracija zahteva dosta više vremena za sitna podešavanja. Prilikom instalacije sve izgleda jednostavno i možete da odaberete neke od predefinisanih konfiguracija, ali ako se ikada pojavi potreba da ih modifikujete, to će zahtevati više vremena i poznavanje konfiguracionih fajlova koje Enlightenment koristi.

http://www.enlightenment.org/