27. 6. 2013.

Objavljen je Tails 0.19










Svetlost dana ugledala je nova verzija ovog popularnog distroa baziranog na stabilnoj verziji Debian Wheezy. Ovo izdanje je došlo sa kernelom u verziji 3.9.5-1, a kao veb čitač tu je Iceweasel 17.07. esr sa  Torbrowser zakrpama. Pored mnogih fiksiranih problema, ovu verziju karakterišu i unapredjenja jezičkih paketa. Možete pogledati i pregled ostalih tehničkih detalja.

Tails je živi sistem čiji je glavni cilj čuvanje privatnosti i anonimnosti. Pomaže da dok koristite internet ostanete potpuno anonimni bez obzira šta surfujete, a pritom ne ostavljajući nikakav trag. Tails je kompletan operativni sistem dizajniran da bude korišćen sa DVD i fleša, potpuno nezavistan od operativnog sistema koji je na računaru instaliran.

Tails dolazi sa nekoliko aplikacija konfigurisane kako bi očuvale vašu privatnost i anonimnost: veb čitač, čet klijent, klijent pošte, kancelarijski paket,  editor slika i zvuka, itd. Tails se oslanja na Tor anonimnu mrežu kako bi zaštitio korisnikovu privatnost dok je na mreži: kompletan softver je konfigurisan da se konektuje isljučivo preko Tora, a sve ostale konekcije su automatski blokirane.

Tor je slobodan softver koja pomaže korisniku da se odbrani od svih praćenja i zloupotreba preko javnih mreža. Tor štiti korisnika odbijajući bilo kakvo prikupljanje informacija o tome, gde ste bili, šta ste radili, koje ste sajtove posećivali, koliko puta itd. Sprečava prikupljanje informacija o vama.

Matična strana projekta