1. 6. 2013.

Kali Linux
Baš kada su svi očekivali BackTrack verziju 6, 13. marta ove godine, pojavio se Kali Linux 1.0. Po onome što piše na oficijelnom sajtu, radi se o potpuno preradjenoj BackTrack distribuciji, baziranoj na Debianu  i koja je potpunosti prilagodjena njegovim razvojnim standardima. Kali Linux je sigurnosna distribucija sa akcentom na penetracijskim testiranjima, forenzici i sigurnosnim nadgledanjima.

Kali Linux možete preuzeti u obliku ISO slika ili kao već pripremljenu VMWare sliku za čiju upotrebu je potrebno imati VMWare plejer. Podržane su su arhitekture i386, amd64 i ARM. Po preuzimanju, zavisno od vaših potreba, Kali možete koristiti u live režimu ili ga instalirati na hard disk. Ukoliko se odlučite za instalaciju, postoji opcija i instalacije preko interneta. Minimalna hardverska zavisnost za instalaciju podrazumeva 8 GB prostora na disku i 512 mb radne memorije.

Što se same upotrebe tiče, Kali Linux stiže sa preko tri stotine alatki za razna sigurnosna testiranja sistema. Važno je napomenuti da su mnogi alati iz ranije verzije zamenjeni sa naprednijim. Kali Linux se u potpunosti pridžava FSH standarda (filesystem hierarchy standard), potpuno je prilagodljiv i dolazi sa podrškom za više jezika. Ugradjena je kernel podrška za veliki opseg wireless uredjaja, pa ako vaš uredjaj nije prepoznat od strane ovog distroa, gotovo je sigurno da neće funkcionisati ni na jednoj Linux distribuciji. Listu kompletnih funkcionalnosti možete pogledati na stranici sa dokumentacijom.


http://www.kali.org/