17. 10. 2013.

Debian Outreach program za žene 2013











Pripreme za učešće Debiana na ovogodišnjem Outreach programu za žene su uveliko u toku. Kao što je poznato, iza ovog programa stoji GNOME fondacija, a za ovu godinu, pored Debiana, svoje učešće potvrdile su i sledeće organizacije: Fedora, Linux Kernel, Mozilla, OpenStack i Wikimedia. Ovde se može pratiti planiranje i raspored svih događanja, načini stipendiranja učesnika,  kao i videti lista sa kratkim opisom svih organizacija koje su podržale ovogodišnji Outreach.

Iako se na mnogim informatičkim fakultetima može videti deset do dvadeset procenata žena, broj žena programera u Debian projektu iznosi oko jedan posto. Pošto Debian ima oko hiljadu programera koji su muškarci, ovaj odnos pokazuje da postoje mnoge žene čiji potencijal nije iskorišćen i da većina od njih nije ni svesna da može biti deo projekta. Statistika pokazuje da je učešće žena u malom porastu, a upravo ovaj predstojeći program je idealna prilika za privlačenje žena koje bi u budućnosti doprinosile Debian projektu.

Prema Debian Wiki stranici, za ovu godinu, mogu se prijaviti žene koje nisu učestvovale u nekom prethodnom Outreach ili Google Summer of Code programu, kao i da do sada nisu bile Debian programer ili održavalac. Takođe, ne postoji pravilo da se moraju prijaviti samo studenti. Debian projekat je predvideo učešće za projekte programerskog tipa, kao i za one koji ne uključuju programiranje, a pre svega se misli na doprinos u vidu prevođenja.


https://wiki.gnome.org/OutreachProgramForWomen