28. 10. 2013.

Novosti Debian projekta - 28.10.13




Iz ovog najnovijeg izdanja Novosti Debian projekta, može se izdvojiti kao najvažnije:

Izveštaj tima za buduće izdanje

Niels Thykier, ispred tima koji stoji iza narednog Debian Jessie izdanja, objavio je da je određen datum kada će nova verzija biti zamrznuta. To će se dogoditi 5-og novembra 2014. godine u 23.59 časova. Da bi se izbegle bilo kakve zabune, već je pripremljen predlog pod imenom Freeze Policy, u kome su izneti precizni detalji kako bi trebalo da izgleda buduće zamrzavanje novog izdanja.

Uklanjanje s390 arhitekture iz Jessie izdanja

Julien Kristau je objavio da će biti uklonjena arhitektura s390 iz narednog Jessie izdanja. s390 je bila zvanična arhitektura za IBM servere od izdavanja Woody verzije.

manpages.debian.net je sada zvanični servis

Javiier Fernandez-Sanguino Pena i Debian sistem administratorski tim su zaslužni za onlajn dostupnost korisnih stranica na adresi: http://manpages.debian.org, koja je prethodno bila dostuna na nazvaničnom domenu debian.net. Servis će posebno biti značajan za korisnike koji žele da čitaju strane sa uputstvima za pakete koji nisu instalirani.

Debian povećava svoju popularnost na veb serverima

Prema nedavnom W3Techs istraživanju, Debian je i dalje najpopularnija GNU/Linux distribucija koja se koristi na veb serverima. Debian je u januaru bio zastupljen sa 29.4 posto, dok  aktuelni oktobarski rezultat iznosi 32.7 procenata. Debianov derivat, Ubuntu isto tako pokazuje rast i ukupna Debian/Ubuntu zastupljenost iznosi 58.5 posto.

Ostale vesti

Aktuelno oldstable izdanje sa kodnim imenom Squeeze, dobilo je svoju osmu nadogradnju sa brojčanom oznakom 6.0.8.